Maalämpö on ilmaista maaperään varastoitua energiaa. Erittäin omavarainen maalämpö on edullinen ja helppo lämmitysmuoto. Maalämpöpumpun yhteydessä myös jäähdytys voidaan toteuttaa poikkeukselisen edulliseti. Mitä enemmän tarvitset lämpöä, sitä enemmän Oilon- ja Lämpöässä-maalämpöpumput säästävät vuodesta toiseen.
Miksi valita maalämpö?
Suurin säästö säällä kuin säällä
Ilman kylmetessäkin lämpö tulee edelleen maasta, ei lisälämmitysjärjestelmistä.
Riippumattomuus vapauttaa
Ekologinen maalämpö ei aiheuta kuormituspiikkejä sähköverkkoon.
Omavaraisuus tuo turvaa
Oman maan lämpö on ilmaista, riippumatta energian hinnasta.
Helppous
Lämmitys huolehtii itse itsestään.
Kiinteistön arvo nousee
Maalämpötaloja arvostetaan korkealle asuntokaupassa.
Jäähdytys on lähes ilmaista
Kun kesällä ilma on kuuma, maan viileys voidaan siirtää kotiin edullisesti.
Maalämpö
Maalämpöpumppu yhdistettynä vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään sopii hyvin niin uusiin kuin olemassa oleviin kiinteistöihin. Maalämpö on lisäksi ympäristöystävällistä, uusiutuvaa energiaa, josta aiheutunut hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin monella muulla lämmitystavalla. Maalämmön ansiosta kodista tulee riippumattomampi energian hinnasta ja kallis tuontienergiankulutus talvipakkasilla vähenee. Maalämpö on lisäksi käyttäjälleen huoleton lämmitysmuoto. Maalämpöä voidaan hyödyntää tehokkaasti ympäri vuoden.
Maalämpö talteen maapiirillä tai maalämpökaivolla
Maalämpö on maahan varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämpö voidaan kerätä jo alle parin metrin syvyydestä maapiirillä tai maalämpö voidaan ottaa talteen jopa usean sadan metrin syvyydestä kallioperästä lämpökaivolla. Maalämpökaivon etuna on, ettei se käytä niin suurta maapinta-alaa kuin maahan sijoitetut putket. Maalämpöä saadaan syvältä kallioperästä tasaisesti ympäri vuoden. Näin myös pumpulla tehtävä viilennys kesäaikaan, saadaan tehokkaimmin porakaivosta.
Maalämpö myös pinnasta
Maalämmössä pintamaahan varastoitunutta energiaa voidaan hyödyntää tontille kaivettavalla lämmönkeruuputkistolla, eli maapiirillä. Maapiirin asennuksessa ei tarvita porauskalustoa, sillä se sijoitetaan tontille vaakatasoon, vain noin metrin syvyyteen. Putkivälisuositus on 1,5m, joten tontilla täytyy olla riittävästi tilaa putkistolle. Maalämpö ei siis vaadi aina porausta.
Maalämpö jalostetaan prosessissa
Keruuputkistoissa kiertävä lämmönsiirtoneste luovuttaa maalämpöä pumpussa kiertävälle kylmäaineelle, joka höyrystimen kautta imetään kompressorille. Höyrystyneen kaasun paine kasvaa kompressorissa puristuksen myötä, jolloin se myös vapauttaa maalämpöä. Kaasu on aluksi hyvin kuumaa, paljon kuumempaa kuin lämmitykseen tarvitaan. Tämän hyödyntämiseen pumpuissa on erikoisuutena pieni tehokas lisälämmönvaihdin eli tulistin, jossa kuuma kaasu lämmittää käyttöveden huippulämmön energiatehokkaasti. Lauhduttimessa lämmin kaasu muutetaan nesteeksi ja se siirretään edelleen lämminvesivaraajan kautta maalämpöjärjestelmään.
Maalämpö – oikealla mitoituksella hyvä hyötysuhde
Maalämmön etu verrattuna muihin lämpöpumppuihin on sen aikaansaama suurin säästö vuosotasolla. Maalämpöpumput toimivat aina hyvällä hyötysuhteella, koska maaperässä lämpötila pysyy tasaisena myös silloin, kun uloilma jäähtyy. Tasaisella kuormituksella sähköverkkoon ei aiheudu turhia tehopiikkejä kovillakaan pakkasilla.
Kustannustehokas maalämpö mitoitetaan kiinteistökohtaisesti
Jokainen maalämpöjärjestelmä tulisi mitoittaa yksilöllisesti. Mitoitus vaikuttaa maalämmön hankintakustannuskeen ja käyttökustannukseen. Osatehomitoituksessa pumppu mitoitetaan n. 60-90 %:iin talon huipputehosta, jolloin investointi on hieman pienempi. Osatehoinen pumppu käy enemmän tunteja vuodessa ja pystyy näin tuottamaan suurimman osan vuotuisesta energiantarpeesta, mutta kovimmilla pakkasilla maalämpöpumppua tehostetaan sähkövastuksilla. Täyden tehon maalämpöjärjestelmä on halvin käytössä, koska siinä maalämpö hyödynnetään 100 prosenttisesti, mutta investointikulu on vähän suurempi, koska laite on teholtaan suurempi. Maalämpöjärjestelmän mitoitukseen vaikuttavat talon koon lisäksi muun muassa sen sijainti, ikä ja käyttöveden kulutus.
Maalämpö tehokkaimmin syvemmältä
Maalämpökaivosta saadaan vain rajallinen määrä energiaa, joten älä tingi maalämpökaivosi syvyydestä. Mikäli maalämpökaivo on alimittainen, maalämpöjärjestelmän hyötysuhde huononee merkittävästi. Samalla sähkölaskusi kasvaa huomattavasti. Maalämpö onkin hyvä hankkia kokeneelta ammattilaiselta. Löydät kokeneet Oilon- ja Lämpöässä-maalämpöpumppujen edustajat täältä: MAALÄMMÖN JÄLLEENMYYJÄT
Maalämpö on monen valinta
Kotimaiset Lämpöässä- ja Oilon-maalämpöpumput ovat energiatehokkuudeltaan edistyksellisiä kodin energiakulujen tehosäästäjiä sekä lämmityksessä että viilennyksessä. Lämpöässä- ja Oilon-maalämpöpumppujen tuotekehityksen ydin on asiakkaan tarve. Vuosikymmenten kokemus on auttanut tuntemaan maan ja sen myötä parhaan ja arvoiltaan kestävän maalämpötekniikan. Lue lisää hankintaprosessista seuraavan linkin takaa tai pyydä kustannusarvio, saat ilmaisen säästölaskelman.