Tarinamme

Tällainen on Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy, Part of Oilon Group Oy

Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy on vuonna 1983 perustettu yritys ja yksi alan edelläkävijöistä. Nykyään se on Oilon Group Oy:n tytäryhtiö. Oilon konserni osti Suomen Lämpöpumpputekniikan osake-enemmistön vuonna 2019. Samalla Oilon ja Lämpöässä brändien liiketoiminta yhdistettiin ja molemmat merkit valmistetaan nyt samassa tehtaassa Etelä-Pohjanmaalta, josta toimitukset lähtevät kotimaahan ja vientiin.

Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy, part of Oilon Group, suunnittelee, valmistaa ja markkinoi maalämpöpumppuja pien-, rivitalo- ja kerrostalokohteisiin, maatalouteen, toimistoihin, teollisuuteen ja muihin kiinteistöihin. Suomessa jälleenmyyntiverkostomme kattaa koko maan. Lisäksi toimimme viennissä maakohtaisten jälleenmyyjien kautta. Tuotteet markkinoidaan kaikkialla Oilon- ja Lämpöässä-tuotemerkeillä. Tutustu historiaamme alta.

Oilonilla on markkinoiden laajin lämpöpumppuvalikoima

Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumppujen mallisto ulottuu omakotitaloista aina suurkiinteistöihin asti. Valikoima jatkuu siitä Oilon Chillheat teollisuuslämpöpumppuilla, jossa suuret lämpöpumput pystyvät tuottamaan jopa 100-​asteista kaukolämpöä pakkasilmasta. Tähän ei joka lämpöpumppu pysty.

Ilmaston lämpeneminen on megatrendi, joka on lisännyt Oilonin teknologian kysyntää ympäri planeettaa. Valtioiden ja energiayhtiöiden tavoitteet vähentää hiilidioksidipäästöjä, ruokkivat lämpöpumppujen kysyntää. Teollisuuslaitokset etsivät järkeviä ratkaisuja lämmitykseen ja jäähdytykseen – ja sitä kautta hiilijäljen kutistamiseen. Lue myös: https://oilonlampoassa.fi/lampopumppu-on-merkittavin-ilmastotekosi-ja-kannattaa-myos-taloudellisesti/


60 vuotiaan Oilonin tarina lyhyesti

Autotallista suomalaisen lämpöpumppualan huipulle 60 vuodessa

Oilon on noussut 60 vuodessa kahden miehen autotalliyrityksestä globaaliksi puhtaan energiateknologian edelläkävijäksi, jolla on 370 työntekijää neljällä mantereella. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2020 noin 70 miljoonaa euroa. Oilonin polttoteknologia ja lämpöpumput tunnetaan maailman edistyksellisimpinä. Lue juhla-artikkeli: https://oilon.com/fi/lampo-tulee-sydamesta/

Oilonin yritystarina alkaa samalla tavalla kuin Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:nkin, lähiöstä. Yritys perustettiin Helsingin Maunulassa, autotallissa vuonna 1961. Sen perustajina Urho Lehto, Sirkka Lehto, Jorma Manssila, Juhani Paatelainen, Keijo Oilio. Pian perustamisen jälkeen mukaan tuli Ossi Leiwo. Tutustu tarkemmin yrityksen historiaan: https://oilon.com/fi/oilonin-historia/

Yritys muutti Lahteen melko pian perustamisen jälkeen. Oilonin yritysideana oli kehittää ja valmistaa raskasöljypolttimia kiinteistöjen lämmitykseen. – Siihen aikaan Lahdessa oli kaikki sisäpihat täynnä halkoja, muistelee Oilonin isähahmona tunnettu Ossi Leiwo artikkelissamme Oilon konsernin verkkosivuilla. Voit lukea artikkelin kokonaan täältä: https://oilon.com/fi/autotallista-globaaliksi-pioneeriksi/

Vähitellen halkopinot katosivat, kun öljy syrjäytti puun lämmitysmuotona. Kevytöljypolttimista tuli nopeasti Oilonin liiketoiminnan veturi. Ensin Oilon toi niitä Suomeen muualta, mutta korkeampaa laatua lähdettiin pian hakemaan omalla valmistuksella.

Ensimmäiset öljypolttimet vietiin Neuvostoliittoon vuonna 1965. Seuraavaksi tulivat Ruotsi, Tanska, Norja ja Saksa. Öljypolttimien rinnalle tulivat ajan myötä kaasupolttimet ja myöhemmin lämpöpumput.

Ossi Leiwo nousi toimitusjohtajaksi 1974. Samana vuonna Oilonista tuli perheyritys. Ossi johti perheyhtiötä 35 vuotta ja jäi eläkkeelle vuonna 2009 ja puheenjohtajaksi tuli hänen tyttärensä Päivi. Hän johti hallitusta vuoteen 2020 asti, kunnes vastuun otti hänen aviomiehensä Kjell Forsén.

Kun Oilon perustettiin vuonna 1961, ilmastonmuutoksesta ei ollut tietoakaan. Tällöin uskottiin, että luonto putsaa itse itsensä. Vuonna 2021 tiedetään toista ja Oilon haluaa nyt olla osa ratkaisua. Tänä päivänä Oilon panostaa valtavasti uusiutuvan energiateknologiaan ja tarjoaa ilmasto-​ongelmaan ratkaisuja tuotteillaan, joilla päästöjä voidaan vähentää niin, että kukaan ei joudu kohtuuttomasti tinkimään elämän laadusta. Oilonin lämpöpumput vähentävät osaltaan hiilidioksidipäästöjä valtavia määriä vuosittain. Puhtaalle energiateknologialle riittää kysyntää. Oilon aloitti kiinteistömaalämpöpumppujen valmistuksen vuonna 2002.


Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:n historia ja tarina

1983, Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy perustetaan

Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy syntyy kolmen teknisen koulutuksen saaneen ja lämpöpumppualalla jo toimineen nuoren miehen tarpeesta saada itselleen työtä. Yrityksen perustavat Jorma Saksi, Antero Mäkitalo ja Timo Pihlajamäki vahvalla uskolla maalämpöön. Heille pohjan antaa kokemus Geotherm merkkisten lämpöpumppujen rakentamisesta ja huoltamisesta. Tämäkin yritys aloittaa toimintansa 12 neliömetrin huoneessa Jorma Saksin uudessa omakotitalossa Lapualla.

”Ymmärsimme, että lämpöpumppu on niin fiksu vekotin, että sillä täytyy olla teollista tulevaisuutta eräänä lämmitysvaihtoehtona”, yrityksen perustajajäsenistä Timo Pihlajamäki muistelee.

Ensimmäisenä toimintavuonna myydään parikymmentä lämpöpumppua ja varaosia, sekä tehdään huoltotöitä. Vajaan toimintavuoden liikevaihto on noin 600 000 mk ja se tuntuu uusista yrittäjistä aivan kohtuulliselta tulokselta.

Lämmön tuottamisen lisäksi nuoret yrittäjät uskovat lämpöpumpun käyttökelpoisuuteen kuivauskoneena. Ensimmäinen kondenssikuivauskone rakennetaan Jorma Saksin omakotitalon tiloissa ja myydään Seinäjoelle kerrostaloon kuivaustiloihin. Myöhempinä vuosinakin jatketaan kuivauskoneiden rakentamista. Niiden menekki pysyy alusta lähtien pienenä, mutta tilaukset ovat tärkeä myynnin lisä.

Alkuvuosien merkittävin kauppa tehdään heti aloitusvuonna syksyllä ja sillä on myönteinen vaikutus pitkälle tulevaisuuteen. Lapuan kaupunki rakentaa Ruhaan uuden kyläkoulun, jonne Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy toimittaa ja asentaa maalämmön. Ruhan koulu on maan ensimmäinen koulutalo, jossa lämpö otetaan maasta. Ruhan maalämpöjärjestelmä vastaa kooltaan kymmenen omakotitalon järjestelmää.

Seuraavaksi muutetaan 170 m2 tilaan vuonna 1984. Se sattuu toiminnallisesti hiljaiseen vaiheeseen, mutta pientä valoa tilanteeseen tuo Ruhan koulun maalämpöverkon käyttöönotto syksyllä 1984. Lapuan kaupunki laittaa koulurakennuksen vuodeksi hyötysuhdeseurantaan ja kaupungininsinööri alkaa käydä viikoittain koululla tekemässä mittauksia. Nuoret yrittäjät luottavat omiin tuotteisiinsa ja uskovat hyötysuhdeseurannan tuovan aikanaan piristystä kaupantekoon, mutta tuloksia on luvassa vasta vuoden päästä.

1985 – Oma tehdaskiinteistö ja lisää julkisuutta

Yrityksellä oli edessä iso päätös, jonka myötä päätetään rakentaa oma tehdaskiinteistö. Ensimmäisessä vaiheessa kesällä 1985 rakennetaan alaltaan 500 m2 kokoinen kiinteistö. Lämmitysmuodoksi valitaan tietysti maalämpö.

Rakennus on ensimmäisiä teollisia tiloja, jossa hyödynnetään maalämpöä, mutta myöhemmin ratkaisu yleistyy teollisuuden käytössä. Pieniä mutkia matkaan aiheuttaa se, että alue, jolle tehdaskiinteistö rakentuu, on kaukolämpöaluetta ja lupa maalämmön käyttöön vaatii neuvotteluja kaupungin kanssa. Lupa kuitenkin myönnetään.

Uuden tehdashallin rakentamisen aikoihin, syksyllä 1985, Lapuan kaupungin vuotta aiemmin aloittama Ruhan koulun maalämpöjärjestelmän hyötysuhdeseuranta saadaan päätökseen. Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:tä ja sen tuotteita mairittelevat tulokset julkaistaan lehdistötilaisuudessa, jonne on saatu tiedotusvälineitä ilahduttavasti paikalle. Tilaisuudessa Lapuan kaupunginjohtaja toteaa Ruhan koulun maalämpöjärjestelmän hyötysuhteen erinomaiseksi. SLP Oy saa lehdistötilaisuudessa ensimmäisen kerran valtakunnallista julkisuutta, joka on uudelle yritykselle tarpeen.

”Hyötysuhteen seurantatulokset olivat erinomaista materiaalia maalämmön markkinointiin ja Ruhan koulun –projektia hyödynnettiin sen jälkeen myynnissä pitkään”, Antero Mäkitalo muistelee.

Oma tehdasrakennus siirsi yrityksen uuteen kehitysvaiheeseen. Eletään vahvaa myönteisen kehityksen vaihetta. Yritystä perustettaessa asetetut toiveet tulevaisuudessa tapahtuvasta kasvusta ovat saaneet ulospäin näkyvän tuloksen. Uurastuksen ja monien vaikeuksien jälkeen se tuntuu tietysti hyvältä saavutukselta.

Ruhan koulun –projektin myötä havaitaan julkisuuden merkitys markkinoinnille. Näkyvyyttä tarvitaan ja uusi askel tällä saralla otetaan vuoden kuluttua, Lapualla 1986 järjestetyssä näyttelyssä. Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy lähtee messuille koemielessä mukaan ja esittelee tuotteitaan omalla osastolla. Vaikutelma on myönteinen ja messutoiminnan vähittäinen kehittäminen otetaan erääksi tulevaisuuden tavoitteeksi.

1986 – Lämpöpumppuja ja erikoistuotteita

Kuivauslaitteen rinnalle toiseksi erikoistuotteeksi kehitetään kalanviljelylaitoksille suunniteltu lämpöpumppupaketti. Se sisältää lämpöpumpun, sekä kolme lämmönvaihdinta. Lämpöpumppujärjestelmän avulla kala-altaiden vettä pystytään lämmittämään vähäisin kustannuksin, jolloin kalojen lisääntyminen tehostuu ja kasvu nopeutuu.

Erikoistuotetta esitellään kalanviljelijöiden Kalapäivillä Kuusamossa 1986. Tuote on menestys ja sen myynti käynnistyy hyvin. Laitteistot rakennetaan suurista lämpöpumpuista ja näillä kaupoilla saadaan muutamien lähivuosien kuluessa katettua pääosa uuden tehtaan rakennuskustannuksista.

Vuoteen 1986 osuu myös ensimmäinen yhteinen esiintyminen rakennusmessuilla porakaivoyrittäjän kanssa. Porakaivo havaitaan jo tässä vaiheessa toimivaksi vaihtoehdoksi lämpöputkiston sijoituksessa, vaikka tämän ns. lämpökaivon rakentamisen suosio koittaa vasta paljon myöhemmin.

Yrityksen työntekijämäärä kasvaa uuden hallin valmistumisen jälkeen kuuteen ja liikevaihto nousee runsaaseen 1,7 miljoonaan markkaan. Tilauksia ja työtä riittää.

1991 – Vientitoiminta käynnistyy

Kauppahuone Feximan kanssa päästään sopimukseen kalanviljelylaitosten lämpöpumppupakettien myynnistä venäläisille kalankasvattajille. Kaupantekoon liittyvien riskien minimoimiseksi tehdään paljon työtä ja myynti saadaan sujumaan ongelmitta.

1992 – Ennakkoasenteet maalämpöä kohtaan muuttuvat

Maalämpöä ei edelleenkään tunneta. Ihmisten on vaikea uskoa, että jäätynyt ja kylmä maa kykenee antamaan riittävästi lämpöä asuintalon lämmitykseen. Toisaalta ne harvat, jotka ovat kuulleet maalämmöstä, kuvittelevat maalämmön hyödyntämisen olevan jo taakse jäänyttä aikaa.

”Aina silloin tällöin joku messuvieraista ohi kulkiessaan lausahti ihmetellen, että vieläkö näitäkin on olemassa. Se tuntui turhauttavalta”, Antero Mäkitalo toteaa jälkikäteen.

Ensimmäinen merkittävä liikahdus vuosikausia entisellään pysyneissä asenteissa maalämpöä kohtaan havaitaan Mäntsälässä. Messut ovat menestys. Yritys on ensimmäistä kertaa esillä asuntomessuilla. Mäntsälän messujen eräässä asuintalossa on Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:n maalämpö.

Lämmön jakaminen lattioiden kautta lisää selvästi kiinnostusta maalämpöön. Maalämpötalon toisessa kerroksessa on lattioiden alla kiertävä ja lämpöä antava nesteputkisto. Se on jätetty esittelytarkoituksessa näkösälle.

Messuvierailla riittää tiedonhalua ja kysyntä yllättää. Maalämmöstä kiinnostuneet jättävät yhteystietojaan ja nimiä kertyy paljon. Kontakteja hyödynnetään pitkään tekemällä entiseen tapaan kauppaa paitsi jälleenmyyjien kautta, myös suorilla kontakteilla ostajiin.

1996 – Ympäristöarvojen esiinmarssi

Ympäristöarvot tulvivat mediasta vuosi vuodelta voimakkaammin esiin. Maalämpöpumppu on kuulunut alusta lähtien tämän kehityksen voittajiin. Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:n mainonnassa vuosikausia toistetut asiat maahan sitoutuneesta uusiutuvasta aurinkoenergiasta ja sen hyödyntämisestä alkavat purra rakentajiin päivä päivältä paremmin.

”Toisaalta markkinoille ilmestyi kilpailijoita ja näytti siltä, että lähivuosina kilpailu tulee lisääntymään. Omia asemia oli korkea aika ruveta vahvistamaan, että pärjäisimme kovenevassa kilpailussa ja pystyisimme samalla hyödyntämään alan kasvua tuotantoa lisäämällä”, Jorma Saksi kertoo.

Muutos aloitetaan vuonna 1996 tuotekehityksestä. SLP Oy:tä pyydetään alan johtavana lämpöpumpputoimittajana mukaan Rakennusten energiankäytön tutkimukseen, ns. Raket-hankkeeseen. Sen tavoitteena on entistä paremman maalämpöpumpun ja – järjestelmän kehittäminen. Hankkeessa ovat mukana mm. Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT), Tampereen teknillinen korkeakoulu (TTKK), Imatran Voima (IVO), Danfoss Oy ja Akvaterm Oy.

Heti Raket-hankkeen jälkeen käynnistetään yrityksen oma, mittavan kehityshanke. Mukana ovat edelleen myös VTT, TTKK, IVO, Danfoss Oy ja Akvaterm Oy, sekä rahoitukseen osallistuva Teknologian kehittämiskeskus, Tekes.

Hankkeen lisäksi tuotekehitystä tehdään muillakin saroilla. Toisessa tutkimushankkeessa TTKK tekee mittauksia eri maalämpöpumppujen hyötysuhteesta. Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:n täystehoiseksi kehitetty Lämpöässä maalämpöpumppu on vertailun paras. Tulos edistää myyntiä, joka vetää aiempiin vuosiin verrattuna hyvin. Liikevaihto kasvaa vuonna 1997 3,6 miljoonaan markkaan. Vuonna 1998 kasvu jatkuu vielä reippaampana ja liikevaihto lähes kaksinkertaistuu.

1998 – Suomen Lämpöpumppuyhdistystä (SULPU) perustamassa

Maalämmön lisääntynyt hyödyntäminen ja alan voimakkaat kasvuodotukset synnyttävät ajatuksen perustaa alalle oma yhdistys, joka edistää maalämmön ja lämpöpumppujen myyntiä. SLP Oy on alusta asti hankkeessa mukana ja siitä tulee eräs Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen eli SULPU ry:n perustajajäsen. Yhdistyksen toiminta käynnistyy hyvin. Mukaan lähtee lämpöpumppujen valmistajia ja maahantuojia sekä porakaivoyrittäjiä. Toiminnan tavoitteeksi asetetaan lämpöpumppualan kokonaisvaltainen kehittäminen.

Vuonna 1999 Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy palkkaa ensimmäisen ulkopuolisen toimitusjohtajan. Vetovastuun ottaa siis Juhani Malkamäki, jonka aloitteesta tehdään voimakkaaseen kasvuun tähtäävä strategia. Tämä alkaa mittavalla tuotekehitys- ja muotoiluprojektilla. Syntyy päätös, että SLP Oy keskittyy täysteholämpöpumppuihin, joissa maalämpö hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti.

Uudessa tehdaskiinteistössä työntekijämäärä ja liikevaihto kasvavat nopeasti. Vienti näyttää valoisalta.

2001 – Alkaa yrityksen merkittävin ja pitkä kasvun kausi ennen yrityskauppaa

Liikevaihto jatkaa kasvuaan. Yrityksen toiminnan määrätietoinen kehittäminen huomataan. Tunnustuksena menestyksestä Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy vastaanottaa syksyllä 2000 maakunnallisen yrittäjäpalkinnon.

Voimakas toiminnan uudistaminen jatkuu. Verkottumisen avulla osaa valmistustyöstä ryhdytään siirtämään alihankintayrityksille. Omassa tehdaskiinteistössä keskitytään kokoonpanoon ja tuotekehitykseen. Kasvu on kuitenkin nopeaa ja näkymät niin hyvät, että tehdaskiinteistö käy pieneksi.

Kaupat suuremman tehdaskiinteistön ostosta tehdään kesäkuussa 2000. Kaupunki lupautuu ostamaan vanhan tehdaskiinteistön ja tukee tällä tavalla lupaavan kasvun kynnyksellä olevaa yritystä.

Uudet tuotantotilat mahdollistavat kasvun. Työntekijöiden määrä kasvaa ja toimintaa organisoidaan uudelleen. Kasvun johdosta maalämpöpumppujen myyntiä aletaan siirtää jälleenmyyjäverkostolle. Johtamista kehitetään ja vastuualueita jaetaan selkeämmin eri osastoille.

Tunnustukset jatkuvat marraskuussa 2002, kun Lapuan kaupunki palkitsee Antero Mäkitalon, Jorma Saksin ja Juhani Malkamäen kaupungin elinkeinoelämän hyväksi tehdystä työstä Karhunkynsillä. ”Tuntui hyvältä saada arvostusta vuosien puurtamisesta. Menestyksen saavuttamiseksi oli sentään tehty työtä jo tuolloin lähes kaksikymmentä vuotta, usein vyötä kiristellen ja pitkää päivää puurtaen”, Jorma Saksi ja Antero Mäkitalo muistelevat.

2019 – Oilon Group Oy ostaa Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:n (SLP) osake-enemmistön

Oilon konserni ostaa Suomen Lämpöpumpputekniikan osake-enemmistön vuonna 2019. Samalla Oilon ja Lämpöässä brändien liiketoiminta yhdistetään. Oilonin pääkonttori sijaitsee jatkossa Lahdessa ja maalämpöpumpputehdas Lapualla. Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy: tuotantotilat uudistetaan ja molempien tuotemerkkien valmistus samassa tehtaassa alkaa.

Yritysjärjestely tukee Oilonin lämpöpumppuliiketoiminnan voimakasta kasvua, jonka juuret teollisuuslämpöpumpuissa ulottuvat vuoteen 1984 ja kiinteistömaalämpöpumpuissa vuoteen 2002. Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy on merkittävä maalämpöpumpputuotteiden valmistaja ja alan uranuurtaja jo vuodesta 1983 lähtien.

Yrityskaupan myötä Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy, part of Oilon Group, on Suomen suurin maalämpövalmistaja esimerkiksi katsomalla kentällä olevien asennettujen maalämpöpumppujen määrää. Jo 2020-luvun alussa kentällä oli yli 50 000 asennettua Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumppua, joista vanhimmat hipovat iältään 40 vuotta. Me tunnemme maan ja sen tekniikan. Tästä syntyy slogan: ”Maalämpö oikein”.

Tutustu referensseihimme: