Kokemuksia maalämmöstä, omakotitalot

Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput ovat osa Oilon konsernin tuotevalikoimaa. Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput suunnitellaan ja valmistetaan suomalaisella työllä, vuosikymmenten kokemuksella. Alla esittelemme joitakin omakotiluokan esimerkkikohteita, joihin lämpöpumppumme tuovat asumismukavuutta ja omavaraisuutta. Suurempia kiinteistökohteita löydät tästä linkistä: Maalämpö suuremmissa kiinteistöissä.


Maalämpöön siirtyminen helpotti kiireisten hunajayrittäjien arkea merkittävästi

Omakotitalo/Hunajatila, Lapua

Kesä on kiireistä aikaa paitsi Suvannon mehiläistilan ahkerille mehiläisille, myös tilalla työskenteleville ihmisille. Ja aika on kortilla vuoden ympäri.

Suvannon tilaa lämmitettiin hakkeella, mikä työllisti ja rajoitti perheen liikkumista etenkin talvisin. Lämmityksen uusiminen osoittautui todella hyväksi ratkaisuksi. Järjestelmä on ollut vaivaton, huoleton ja lämmintä vettäkin on kuudelle hengelle riittänyt.

Lämmityskustannus vuodessa on ollut vain 450 euroa enemmän kuin hakkeella omasta metsästä. ”Pieni raha, kun minun ei tarvitse tehdä sen eteen mitään”, Tomi Suvanto huomauttaa.

 • Lämmitysjärjestelmän muutos 2016
 • Omakotitalo 200m2
 • Puolilämmin ulkorakennus/teollisuustila 200 m2
 • Lämpöpumppu: EMi 22 (22kW lämmitysteho)
 • Varaaja: Vanha 1800 litran lämminvesivaraaja
 • Maapiiri vaakaputkistona pintamaassa: 2 x 500 m

Ammattilainen luottaa kotimaiseen maalämpöön

Omakotitalo, Kiiminki

Oululaisen LVI-alan asennusliikeen, Lämpöfix Oy:n, osaomistaja Petri Karhu luottaa kotimaiseen maalämpöpumppuun myös omassa talossaan.

Maalämmön ekologisuus ja säästäväisyys näkyy luvuissa. Lämpöpumpun kolmen vuoden sähkönkulutus on yhteensä 15000 kWh, mikä on todella säästeliästä. Se taroittaa vain 5000 kWh vuodessa Oulun korkeudella ja vielä patterilämmitystalossa.

 • Lämpöpumppu: VMI 9 Maalämpöpumppu
 • Viilennys: ÄssäCooling CS4
 • Talon koko: 155m2
 • Talon valmistumisvuosi: 2000

Maalämpöpumppu vaihtui kätevästi uuteen

Omakotitalo, Hollola

Janne Uski halusi päivittää vanhan maalämpöpumpun kerrasta uuteen hiljaiseen eikä laittaa rahaa varaosiin ja korjaustyöhön.

Kohteeseen valikoitui kotimainen CUBE Inverter maalämpöpumppu. Valintaperusteena asukkailla oli uusin inverter+ tekniikka, korkea energiatehokkuus, kotimaisuus ja valmistajan paikallisuus.

Kodin omistaja Uski on todella tyytyväinen lähes äänettömään maalämpöpumppuun vanhaan verrattuna. Urakoitsija Henri Laurell on asentanut lukuisia Oilon maalämpötuotteita ja luottaa kotimaisen laitevalmistajan laatuun.

 • Lämmitysremontti: Maalämpöpumpun uusiminen
 • Maalämpöpumppu: CUBE Inverter+

Kestävää lämpöä paikkakunnan ensimmäisestä maalämpökaivosta jo 28 vuotta

Omakotitalo, Seinäjoki

Erkki-Jussi Panulan omakotitalon pihasta löytyy Seinäjoen ensimmäinen maalämpökaivo, vuodelta 1992. Maan lämpöä tulee edelleen samasta kaivosta ja samalla lämpöpumpulla. Panula on hyvin tyytyväinen maalämpöön. Kodin ekologisuutta tehostaa maalämmön lisäksi vielä hyvä eritys.

Panula on itsekin aikanaan ollut mukana maalämpöalalla ja hänellä on kiinnostavia kertomuksia esimerkiksi asuntomessukohteista vuosien takaa, kannattaa tutustua artikkeliin.


Lopultakin lämmintä pakkasellakin

Ylennysmäen omakotitalo, Jyväskylä

Ylennysmäki on tyytyväinen mies, sillä talon lämmityksessä ei ole ollut enää ongelmia, kuten aiemman lämpöpumpun kanssa. Nyt lämmintä vettäkin piisaa. Talo on alunperin valmistunut Metsäliiton kahden pomon asunnoiksi vuonna 1961.

Ylennysmäki muistuttaa maalämpöjärjestelmän hankkimista harkitsevia, että halvin ei aina ole välttämättä paras.  Syksyllä 2015 Ylennysmäen taloon asennettiin uusi, kohteeseen oikein mitoitettu EMI 28 maalämpöpumppu. Järjestelmässä on kaksi lämmönsäätöpiiriä, koska yläkerrassa on patterit ja alakerrassa vesikiertoinen lattialämmitys.

Lämmitettävää tila: 472 m²
Maalämpöpumppu: EMI 28
Varaaja: 1 500 l tulistusmallinen ovaalivaraaja
Porakavot: 220 m ja 240 m


Huolettomasti maalämmöllä

Omakotitalo, Vihti

Vuonna 1982 rakennetun 180 neliöisen omakotitalon puukeskuslämmitys vaihtui maalämpöön. Kolme tärkeintä asiaa päätöksen taustalla olivat toimintavarmuus, huolettomuus ja säästöt.

Asukaspariskunnalle oli alusta asti selvää, että maalämpöpumpun tulee olla Oilon konserni valmistama, sama kuin pojalla. Siitä he olivat kuulleet kokemuksia jo 10 vuoden ajalta.


Vuoden 1923 maalaistaloon maalämpöä

Maalaistalo, Iitti

Idyllinen, vuonna 1923 rakennettu maalaistalo lämpiää nykyään maalämmöllä. Valinnasta valmiiksi oli asukkaan mukaan helppoa ja nopeaa. Maalaistalossa oli aiemmin öljylämmitys. Asukaspariskunta päätyi maalämpöön, kun heidän pojillaan oli jo hyvät kokemukset maalämmöstä.


Purjehtija Sari Multalan perheelle maalämpö oli toimiva ratkaisu lämmitykseen ja viilennykseen

Uusi omakotitalo, Vantaa

Vaivaton, pitkäikäinen, edullinen ja ympäristöystävällinen, luettelee kilpapurjehduksen kolminkertainen maailmanmestari Sari Multala maalämmön hyviä puolia. – Pohdimme lämmitysenergiavaihtoehtoja ja päädyimme maalämpöön kokonaisedullisuuden ja laitteiston pitkän käyttöiän vuoksi. Järjestelmä ei vaadi käyttäjältä erityistä puuhailua, mikä on tärkeä asia, kun aika on muutenkin kortilla.

Kotimainen Oilon ja Lämpöässä malliston maalämpöpumppu VSI lämmittää Sarin omakotitaloa ja saman malliston viilennykseen tarkoitettu ÄssäCooling pitää sisäilman helteillä viileänä. Talon kummassakin kerroksessa on omat jäähdytysyksiköt, jotka käyttävät lämpökaivoja viilentämiseen. – Maalämpö oli todella järkevä investointi, Sari lisää. Käytössä se on osoittautunut huolettomaksi. – Lattialämmitys on laattalattioilla miellyttävä ja lämpöä riittää talvella hyvin.

– Toimiva ratkaisu! Sari huomauttaa.

Lämmitettävää tila: 200 m²
Maalämpöpumppu: VSI 8


Maalämmöllä hurjimmatkin säästöodotukset ylittyivät

Omakotitalo, lämmitysjärjestelmäremontti, Tuusula

– Halusin räätälöidyn maalämmön, mahdollisimman vikasietoisen järjestelmän, Aki selventää. Halusin varmistua siitä, että mahdollisessa vikatilanteessakin talossa riittäisi lämmintä ja yksittäiset osat voisi lvi-asentaja kätevästi vaihtaa koko laitosta purkamatta. Maalämpöpumpun osista sen kompressori ja kiertovesipumppu joutuvat kovimmalle käytössä ja on hyvä olla helposti vaihdettavissa. Jos järjestelmä lakkaa toimimasta, on hyvä pystyä kuumentamaan ainakin talon lämmitykseen tarvittava vesi sähköisesti. Tämä varmistuu isolla varaajalla.

Aki Kurri on todella tyytyväinen. Vaihdettuaan öljylämmitysjärjestelmänsä maalämpöön tuusulalaisella pientaloalueella asuva perhe on säästänyt lämmitysenergialaskuissaan huikeat 75 %. “Odotin sellaista 50 prosentin säästöä ja 65 olisi ollut jo erittäin hyvä. Toteutuneet 75 % ovat kyllä ylittäneet hurjimmatkin odotukset”, Aki Kurri hymyilee.

– Maalämpö on tuottanut sijoitetulle pääomalle 14,5 pinnaa. Mikä pankki sellaisen voisi antaa!

 • Lämmitettävää tila: 200 m²
 • Perheen koko: 4 hlö
 • Rakennusvuosi: 1987
 • Maalämmön säästö lämmityskuluissa: 2000e / vuosi

Ammattilaisen valinta – 100% maalämpö

Omakotitalo, Lapua

Pitkän linjan LVI-ammattilainen Joeli Kangasluoma on ollut todistetusti kaukokatseinen ja energian suhteen edistyksellinen mies. Hän investoi maalämpöön jo vuonna 1980, kun moisesta keksinnöstä ei moni suomalainen omakotitalon omistaja ollut vielä kuullutkaan. Perheen kymmenen vuotta vanhan, noin 156 m²:n talon öljypoltin olisi pitänyt uusia. – Tulin siihen tulokseen, että maalämpö tulee öljyä edullisemmaksi ja totta se oli. Puolet olen vuosikymmenten mittaan energiakustannuksista säästänyt, Kangasluoma vakuuttaa.

Nyt Joelilla on menossa jo toinen maalämpöpumppu, nyt Oilon ja Lämpöässä malliston VMi 14.0. Alkuperäinen 10 kW:n lämpöpumppu toimi vielä loistavasti, mutta Joeli arveli, että tekniikka on vuosikymmenten kuluessa varmasti kehittynyt entistä energiatehokkaammaksi. Putkimiehen pätevyydellä hän purki vanhan toimivan maalämpöpumppunsa ja myi sen pois. Kangasluoman omakotitalossa on myös aurinkolämpökeräimet, joiden kytkentämahdollisuus oli vakiona VM maalämpöpumpussa.

– Toimii kuulemma uudessa kodissaan oikein hyvin, Kangasluoma hymyilee. Kangasluoma luottaa kotimaiseen, sillä hänelle kelpaa vain  täystehoinen maalämpöpumppu.

– Sähkövastuksilla en halua lämmittää!

 • Lämmitettävää tila: 156 m²
 • Maalämpöpumppu: VM 14
 • Rakennusvuosi: 1980
 • Lisävarustelu: aurinkolämpökeräimet

”Olemme selvästi tehneet oikean valinnan!” -Huoleton ja edullinen lämmitys maalämmöllä

Maalämpö paritalossa, energiaremontti

Mika Pennanen asuu paritaloyhtiössä, johon vuonna 2011 asennettiin asuntokohtaiset lämpöpumput. Entinen lämmitysjärjestelmä oli tullut tiensä päähän, ja sen tilalle haluttiin edullinen ja ekologinen ratkaisu. Maalämpö valittiin vertailun perusteella ja päädyttiin kotimaisiin Oilon ja Lämpöässä malliston maalämpöpumppuihin. KOtimaisen valmistajan huoltoverkosto, lämpöpumpun kompakti koko sekä maalämmön täysitehoisuus olivat merkittäviä seikkoja päätöksenteossa.

Paritaloyhtiön asukkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä lämmitysjärjestelmäänsä sen huolettomuuden ja alhaisten käyttökustannusten takia. “Maalämmöllä energiankulutus on huomattavasti alhaisempi, joten olemme selvästi tehneet oikean valinnan”, Mika Pennanen toteaa tyytyväisenä.

 • Lämmitettävää tila: 2 x paritalo, 4 x 115 m²
 • Maalämpöpumppu: 4 x Vs 6

Lisää referenssejä löydät myös klikkaamalla oilon.com: Referenssit ->

Maalämpö oikein