Näin sydäntalvellakin on helppo hymyillä, kun kodin lämpö tuotetaan huolettomalla maalämmöllä. Maalämpö säästää eniten kesät talvet, koska maalämmöllä on pienimmät lämmitys- ja viilennyskulut ympäri vuoden ja järjestelmä on vaivaton. Maalämmön yhteydessä kesäaikainen viilennys saadaan siirrettyä edullisesti suoraan tasaisen viileänä pysyvästä maaperästä. Lämpimästä ulkoilmasta tehtävä viilennys kesällä puolestaan vaatii moninkertaisen määrän sähköä verrattuna maalämpöpumppuun.
Suuri omavaraisuusaste tekee maalämpöpumpusta ylivoimaisesti kokonaistaloudellisimman ja erittäin vakiintuneen lämmitysjärjestelmän Suomalaisissa rakennuksissa aina omakotitaloista suuriin kiinteistöihin.
Lämpöpumpuissa on eroja
-Lämpöpumpumpun tyyppi ja mitoitus vaikuttaa mm. sähkönkulutukseen ja säästöön
Mietittäessä lämmitysjärjestelmää, tulee pohdittua eri lämpöpumppujen eroja. Ilmalämpöpumppuja laitetaan suoran sähkölämmityksen rinnalle, mutta vesikiertoisissa järjestelmissä päädytään yleensä maalämpöjärjestelmään tai vertailua saatetaan tehdä ilmavesilämpöpumpun ja maalämpöpumpun välillä. Suurin ero on lämmityksen käyttökuluissa, jotka ovat maalämmöllä selkeästi pienemmät. Maalämpö voi toimia itsenäisesti myös pakkasella, mutta ilmavesilämpöpumppu vaatii rinnalleen tukijärjestelmän, jonka täytyy kattaa kovilla pakkasilla jopa koko lämmitystarve. Ilmavesilämpöpumppujärjestelmä on jonkin verran maalämpöjärjestelmää edullisempi hankinta, mutta jo kahden vuoden päästä maalämpöpumppu on lähes puolet halvempi käyttää. Ilmavesilämpöpumppu on kuitenkin hyvä ratkaisu sähkö- ja öljylämmitykseen verrattuna sellaisissa kiinteistöissä, joissa maalämmön keruuputkistoa ei saada jostain syystä asennettua. Sekin säästää vuositasolla energiaa, vaikka ei yhtä paljon.
Eri lämpöpumppujen laitevertailua tehtäessä kannattaa olla tarkkana mitä energialaskelmiin on huomioitu. Maalämpöpumppu tuottaa ilmoitetun lämmitystehonsa maasta vuoden ympäri, koska lämpötilat pysyvät maaperässä tasaisena. Vastaavasti ilmavesilämpöpumppu ei tuota laitteessa ilmoitettua nimellisenergiaa ilmasta kuin tietyssä olosuhteessa. Se käyttää tukena sitä enemmän sähköä, mitä kylmempi ulkoilma on. Tietyn pisteen jälkeen laite ei voi enää ottaa lämpöä ilmasta, vaan se alkaa tuottamaan lämpöä puhtaasti sähköllä tai muulla vaihtoehtoisella lämmitysjärjestelmällä. Tästä syntyy myös iso kuormituspiikki jo valmiiksi kuormittuneeseen sähköverkkoon pakkasella. Ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikön sulattaminen vaatii myös sähköä, jota ei useinkaan oteta huomioon energialaskelmissa.
Maalämmöllä saatava hyvä hyötysuhde ympäri vuoden kasvattaa kodin omavaraisuutta. Maalämmöllä eivät isot sähkölaskut yllätä talvellakaan. Maalämmöllä saatava hyvä vuosihyötysuhde tarkoittaa pieniä lämmityskuluja ja suurta säästöä energialaskussa. Maalämpöpumpun kompressorin elinikä on pitkä verrattuna muihin kiinteistöjen lämpöpumpputyyppeihin, koska sen kompressorille tulee vähemmän käyttötunteja, eikä sen tarvitse toimia pitkiä talviaikoja ääriolosuhteissa ja yrittää tehdä lämpöä kylmästä ulkoilmasta.
Kotitalousvähennyksestä suurin hyöty siirryttäessä maalämpöön
– Maalämmön kotitalousvähennys on nyt ennätyssuuri
Saneerauskohteissa maalämmön kannattavuutta lisää vielä siihen saatava merkittävä kotitalousvähennys, joka on huomattavasti suurempi kuin muunlaisten lämpöpumppujen yhteydessä huomioitava vähennys, koska esimerkiksi maalämpökaivo huomioidaan vähennykseen lähes kokonaan. Lue lisää kotitalousvähennyksestä, joka on vuonna 2022 ennätyssuuri: https://oilonlampoassa.fi/maalammon-kotitalousvahennys-on-nyt-ennatyssuuri/
Selvitä mitä maalämpö tarkoittaisi sinun kodissasi:
Paikalliset edustajamme tarjoavat Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput kaikkialle Suomeen ammattitaidolla.
Viimeisimmät kommentit