Artikkelin sisältö:

– Maalämmön kotitalousvähennys 2022 ja sen hakeminen
– Maalämmön tuet
– Maalämpö kannattaa myös ilman tukia
– Rakentaja tai remontoija 2022, tilaa maalämpö nyt

Maalämmöstä tuli entistäkin kannattavampaa

– Jopa 7000 euroa maalämpöön vuoden vaihtuessa

Öljylämmitykset vaihtuvat maalämpöön entistäkin kannattavammin, kun vuosi 2022 nostaa kotitalousvähennyksen ennätyssuureksi. Kasvava lämpöpumppukysyntä, energian hinnan nousupaine sekä suunta riippumattomampaan ja omavaraisempaan asumiseen kannustaa myös muita kuin öljylämmittäjiä laittamaan maalämpöasiat ajoissa vireille.

Asuminen tekee nyt ekoharppausta, johon yhtenä merkittävänä ratkaisuna on maalämpö. Maalämpöpumppu ei ole vain investointi säästöön ja helppouteen, se on myös investointi lastemme tulevaisuuteen. Siirrytään lupauksista tekoihin.

Vuoden 2022 kotitalousvähennys ohittaa rahallisesti muut tukimuodot useimmissa tapauksissa, kun kyseessä on siirtyminen juuri maalämpöön. Kotisi voi saada jopa 7 000 € kotitalousvähennystä, jos vaihdat nyt öljylämmityksestä maalämpöön. Kotitalousvähennys on heti vuoden 2022 alusta huimat 60 %. Korotus kotitalousvähennykseen on määräaikainen. Kannattaa olla asialla heti, koska lämpöpumppujen kysyntä on kasvussa niiden valtavan säästöpotentiaalin vuoksi. Nyt vaihtaminen voi olla kannattavampaa kuin koskaan.

Testaa kannattavuuslaskurilla, kuinka paljon säästät Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumpuilla:

Testaa maalämmön kannattavuus laskurilla

Suurin kotitalousvähennys saadaan maalämmöstä

Kahden aikuisen talous voi saada 7 000 € tililleen joko palautuksina tai kevennettynä verotuksena vuoden 2022 alusta alkaen tehdyissä lämmitysremonteissa öljystä maalämpöön.

Kotitalousvähennys lasketaan aina työn osuudesta. Työ kattaa mm. maalämpöpumpun asennustyön, vanhan järjestelmän purkutyön sekä lämpökaivon. Lämpökaivo huomioidaan lähes kokonaan työksi, mikä on tärkeää, koska pelkän porakaivon osuus hankintakustannuksista omakotitalossa on keskimäärin 5000 euroa. Täyden 7000 euron edun saa, kun maalämmön asentamisen työkustannusten osuus on vähintään 12 000.

Voit laskea kotitalousvähennyksen määrän henkilöä kohti näin:  (0,60 x työkorvaukset euroina) – 100 €.

Mm. maalämpöpumpun lämpökaivo sekä maalämmön asennus ja vanhan järjestelmän purku muodostavat verotuksessa vähennettäviä työkustannuksia. Maalämpöpumpun porakaivon kustannukset hyväksytään lähes kokonaan työkustannukseksi kotitalousvähennykseen.

Maalämpöön saatava kotitalousvähennys on erittäin merkittävä muihin lämpöpumppuihin verrattuna. Se on kahden työssäkäyvän aikuisen taloudessa hyödyltään suurempi kuin tarjolla olleet energiatuet kotitalouksille. Samalla se pienentää entisestään maalämmön ja ilmavesilämpöpumpun välillä olevaan, lähinnä porakaivosta johtuvaa investointikustannuseroa. Käytössä maalämpö säästää eniten, kun ilman kylmetessäkin lämpö tuotetaan loistavalla hyötysuhteella melko tasalämpöisestä maasta.

Testaa millainen lämpöpumppu sopisi sinulle:

Miten haen maalämmön kotitalousvähennystä?

Maalämmön hankinta on helppoa

Voit ilmoittaa maalämmöstä saatavan verovähennyksen tiedot joko verokortille tai veroilmoitukseesi. Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen ja henkilökohtainen. Kotitalousvähennystä voi saada myös hakijan tai hänen puolisonsa vanhempien tai isovanhempien kotona tehtävästä remontista, kun hakija on remontin maksaja.

Pyydä maalämpöurakoitsijaa erittelemään työn sekä laitteiden ja muiden tarvikkeiden osuudet. Työkustannukset ilmoitetaan veroilmoituksessa. Tuki maksetaan sinulle veronpalautuksena tai voit hakea muutosta ennakonpidätysprosenttiin.

Kahden aikuisen taloudessa kummankin kannattaa merkitä omaan veroilmoitukseensa puolet maalämmön asentamisen työkorvauksista. Jos työkorvauksia on kuitenkin tasan tai vähemmän kuin 6 000 euroa eikä kotitalousvähennystä haeta muihin töihin, kannattaa vain toisen hakijan merkitä kaikki työkorvaukset omaan veroilmoitukseensa. Näin vältytään maksamasta kahteen kertaan 100 euron omavastuuosuus.


Maalämmön korotettu kotitalousvähennys 2022 tiivistettynä:

  • Kotitalousvähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. 
  • Kotitalousvähennyksen henkilökohtainen maksimi on 3 500 euroa henkilöltä eli puolison kanssa vähennystä voi saada yhteensä jo 7000 euroa.
  • Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.
  • Vähennys on 60 % työn osuudesta.
  • Palkkaamalla työntekijän, laskutapa on erilainen. Tällöin voidaan hänelle maksetusta palkasta vähentää 30 % sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Omavastuu on tällöinkin 100 euroa ja maksimi 3500 euroa per henkilö.
  • Muutos koskee vuosia 2022 – 2027.

Kotitalousvähennyksestä ja sen hakemisesta ajantasaista tietoa löydät verottajan sivuilta: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/


Kaiken tavoitteena hiilineutraali Suomi

– Maalämpöön siirtymistä tuetaan omakotitaloista taloyhtiöihin ja kuntien kiinteistöihin

Lämpöpumpuille on ollut jo tarjolla monenlaisia tukia sekä kotitalouksille että taloyhtiöille. Niille odotetaan uusia määrärahoja myös vuodelle 2022. Tukemalla siirtymistä fossiilittomaan lämmitykseen, hallitus pyrkii vähentämään Suomen päästöjä ja toteuttamaan tavoitetta vuoden 2035 hiilineutraalista Suomesta.

Rakennukset ja rakentaminen tuottavat kolmasosan Suomen ilmastopäästöistä. Hallitusohjelman tavoitteena on, että fossiilisesta öljylämmityksestä luovutaan Suomessa 2030-luvun alkuun mennessä, julkisissa rakennuksissa jo vuoteen 2024 mennessä. Tämä auttaa merkittävästi Suomea saavuttamaan vuodelle 2030 asetetut EU:n ilmastotavoitteet. Lue aiempi artikkelimme liittyen maalämmön tukiin:

Maalämpö kannattaa myös ilman tukia

-Kaikki alkaa kustannuskartoituksesta

Miksipä huolettomuus, säästö ja ympäristöystävällisyys samassa paketissa eivät kiinnostaisi ihan ketä vain, riippumatta siitä, onko kyseessä omakotitalo vai taloyhtiö.  Maalämpö säätää hurjasti ilman tukiakin ja investointia maksetaan takaisin syntyneillä säästöillä. Oilon ja Lämpöässä rahoituslaskurilla voit testata erilaisia kuukausieriä investoinnin takaisinmaksulle. Kun sen suhteuttaa nykyisiin lämmitykskustannuksiin, pääsee käsitykseen miten hankintaa maksetaan takaisin syntyneillä säästöillä. Takaisinmaksuajan jälkeen kaikki säästö jää pankkitilille. Lisäksi maalämpöpumppu lämmitysjärjestelmänä nostaa asunnon arvoa sekä taloyhtiöissä että omakotitaloissa.

Jos et vielä tiedä, paljonko maalämpöjärjestelmä juuri sinun kotiisi maksaisi, kannattaa pyytää tarjous ja selvittää asia. Vasta tämän jälkeen tietää millaiseksi säästöt ja hankintakustannukset todellisuudessa muodostuvat.

Rakentaja tai remontoija 2022, tuet vaikuttavat sinuunkin

Avustukset öljylämmityksen vaihtajille ovat vauhdittaneet jo monen kodin ekoharppausta. Lämpöpumppujen kysyntä on odotetusti kasvanut ja kasvaa edelleen. Tämä muutos vaikuttaa myös uudisrakentajiin. Asialla kannattaa olla heti, kun maalämpöasiat vähänkin mietityttävät. Kustannusarvion pyytäminen ei velvoita mihinkään, mutta ilman kustannusarviota on vaikeaa tehdä edes alustavia päätöksiä ja laskelmia.

Moni uudisrakentaja on jo laittanut vireille vuoden 2022 maalämpösuunnitelmat. Uudisrakentajille maalämpöpäätös on usein selvä jo aikaisessa vaiheessa projektia, joten maalämpöpumppu kannattaa laittaa tilaukseen jo silloin. Nyt pääsee vielä suunnittelemaan joustavammin aikatauluja ja hintakin on todennäköisesti joustavammin neuvoteltavissa, kuin pahimpaan kiireaikaan. Paras lopputulos syntyy, kun asiat sovitaan ajoissa ja maalämpöurakan toteuttaja ehtii aikatauluttaa työnsä sujuvasti. Myös meille lämpöpumppuvalmistajana on parasta, kun saamme tilaukset sisään ajoissa, jolloin voimme palvella parhaalla mahdollisella tavalla jälleenmyyjiämme. Kotimaisena valmistajana tämä on meille erittäin tärkeää.

Maalämmöllä voi myös viilentää

Maalämmöllä voi myös viilentää, edullisemmin kuin millään muulla. Viilennyksen toteutuksesta tulee kaikkein edullisin ja tyylikäs, kun se huomioidaan jo kiinteistön rakennusvaiheessa.  ÄssäCooling viilennyksen asentaminen onnistuu kuitenkin myös jälkikäteen olemassa olevan Oilon tai Lämpöässä maalämpöpumpun yhteyteen.

Kannattaa ottaa jo maalämmön suunnitteluvaiheessa puheeksi myös ÄssäCooling -viilennys tai muu passiiviviilennys.

Lue myös: ”Maaviileä sai kaverit kateellisiksi helteellä”

Pyydä luotettava ammattilainen apuun tästä ja pääset mietinnöissäsi eteenpäin:

Paikalliset edustajamme tarjoavat Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput kaikkialle Suomeen ammattitaidolla ja yleensä ”avaimet käteen” -periaatteella.


Maalämpöä omasta maasta

Lue lisää maalämmön hankinnasta:

MIKSI MAALÄMPÖÖN?

MAALÄMMÖN HANKINTA ON HELPPOA