Teksti ja kuvat: Dakota Lavento

Kaksi vuosikymmentä hakelämmitystä riitti karjatilalla

– Kaikki kerralla maalämpöön

Ilkan tilalla siirryttiin kerralla maalämpöön. Omat Oilon ja Lämpöässä malliston maalämpöpumput saivat sekä tupa että talousrakennus.

–Toivon, ettei ainakaan ensimmäiseen kymmeneen vuoteen koko lämmitysjärjestelmän olemassaoloa edes huomaa, Kimmo Ilkka naurahtaa.

Leena ja Kimmo Ilkan Lapualla sijaitsevalla tilalla kasvatetaan lihakarjaa. Tila on erikoistunut pihvisonnien ja -hiehojen kasvattamiseen.

Maidontuotannosta Ilkat ovat luopuneet, sillä vanhan navetan kunnostaminen ja laajentaminen ei enää olisi ollut järkevää.

Pihapiirissä sijainnut lypsynavetta liittyykin maalämpöinvestointiin olennaisesti, sillä sekä sitä että päärakennusta oli jo 20 vuotta lämmitetty 80 kW:n stokerilla. Navettaan lämpö tuli kanaalia pitkin. Haketta Kimmo Ilkan mukaan kului vuosittain noin 250 kuutiota.

Ilkan tilan isännälle alkoi hakelämmittämisessä tulla mitta täyteen. Puut hakkeeseen otettiin omasta metsästä. –Vaikka urakoitsija kävikin meillä hakettamassa, kaikkeen puunhallintaan piti varata pari viikkoa vuodessa.

Päätös edessä

– Edullisempaa siirtyä maalämpöön

Leena ja Kimmo Ilkka olivat harkinneet maalämpöön siirtymistä jo aikaisemminkin, mutta kun aika stokerin uusimiselle koitti ja Kimmo Ilkka kyseli sille hintaa, valinta oli sitä myöten selvä.

Kattilaan olisi tarvittu uusi palopää ja hakejärjestelmä – itse asiassa koko järjestelmä olisi pitänyt uusia ja uudet kanaalitkin olisi pitänyt vetää.

Ilkat olivat nimittäin tässä vaiheessa päättäneet purkaa tyhjilleen jääneen navetan ja rakentaa sen tilalle talousrakennuksen, jota luonnollisesti myös piti lämmittää.

Kimmo Ilkka arveli, että maalämpöjärjestelmän perustamiskustannukset saattaisivat osoittautua edullisemmaksi ja pyysi tarjousta. Ajatuksena oli, että tupaa lämmittäisi yksi maalämpöpumppu ja talousrakennusta toinen.

Lopulta oli helppo laskea, kumpi investointi oli kannattavampi. Maalämpöön siirtyminen maksoi selvästi vähemmän.

Lämmitysjärjestelmät asensi ja talousrakennuksen koko LVI-urakasta vastasi LVI-Kurunsaari Oy.

Toimiva järjestelmä

– Kotimaiset maalämpöpumput tuvassa ja talousrakennuksessa

Tuvan Oilon ja Lämpöässä -malliston VMi 17-maalämpöpumppu on hyrrännyt syyskuusta 2021. Kolmikerroksisessa päärakennuksessa on neliöitä 325, kellarissa lattialämmitys ja asuinkerroksissa vesikiertoiset patterit. Maalämpöpumppuun on integroitu 430 litran tulistusvaraaja sekä kaikki lämmön siirto- ja säätölaitteet kiertovesipumppuineen ja varolaitteineen. Lämmintä vettä tuvassa kuluu etenkin viikonloppuisin, kun perheen kolme opiskelevaa lasta ovat kotosalla. Maalämpöpumpussa on luonnollisesti ÄssäControl-etäyhteys kaikkine kätevine säätö- ja valvontaominaisuuksineen.

Talousrakennusta on lokakuusta 2021 lähtien lämmittänyt maatalousrakennuksiin ja teollisuuskiinteistöihin hyvin soveltuva ELi 60 maalämpöpumppu, sekin kotimaista Oilon ja Lämpöässä -mallistoa. Sen lämmitysteho on siis 60 kW. Järjestelmään kuuluu 1500 litran välipohjallinen tulistusvaraaja kahdella isolla käyttövesikierukalla ja kahdella sähkövastuksella. Lämpöpumppu on varustettu langattomalla ÄssäControl WLAN -etäyhteydellä.

Talousrakennuksessa on lattialämmitys. Lattialämmitysputkea asennettiin noin 3,5 kilometrin verran. Hallitiloissa on kaksi termostaattiohjattua turbovexiä, joiden avulla sisäilma saadaan kovilla pakkasilla pidettyä halutulla tasolla. Ilmanvaihto tehostuu myös, kun kosteustaso koneita tai autoja pestessä nousee.

Tuhannen neliön rakennuksessa on hallitilaa sekä tilan koneille että perheen autoille. Autotallin päältä toisesta kerroksesta löytyy sosiaalitilat sekä täysin varusteltu suurtalouskeittiö.

Lämpökaivoja on kaksi ja ne ovat noin 160 metriä syviä.

Kimmo Ilkka kertoo, että lämmintä vettä kuluu paitsi saunatiloissa ja keittiössä myös hallin painepesureissa, joissa sitä käytetään tehostamaan pesua. 

Talousrakennusta varten porattiin kuusi noin 210 metriä syvää energiakaivoa. Kimmo Ilkka kertoo, että kallio tuli poratessa vastaan jo kahdessa metrissä. –Porarin mukaan kallio oli myös täysin ehjä ja vesi on korkealla. Haluttaessa voisimme ottaa vettä jokaisesta kaivosta. Kellariin otammekin yhdestä kaivosta kokeeksi autonpesuvettä ja analysoimme sen laadun.

Maalämpö on vaivaton ja hyvä

– Ei tarvita kotomiestä päivystämään

Kolmen kuukauden kokemuksella Kimmo Ilkka on maalämpöinvestointiinsa enemmänkin kuin tyytyväinen. Maalämpö on ollut vaivaton lämmöntuoja. –Stokerihan vaati kotomiehen päivystämään, mutta maalämpö on vaivaton.

–Olen kylmällä vahtinut, lyövätkö maalämpöpumput vastuksia päälle, mutta niin ei ole käynyt!


Ilkan tila tiivistetysti:

Paikkakunta: Lapua, Etelä-Pohjanmaa

Hakelämmityksestä maalämpöön 2021: Remontti, uusi talousrakennus ja lämmitystapamuutos

Aiempi lämmitysjärjestelmä: stokeri 60 kW, kulutus noin 250 kuutiota.

Lämpöpumput: VMi 17 ja ELi 60

Ohjaus: ÄssäControl ja etähallinta

Lämpökaivot: 2 kpl 300 m energiakaivoa

LVI-urakka: LVI-Kurunsaari Oy


Paikalliset edustajamme tarjoavat Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput kaikkialle Suomeen ammattitaidolla.

Tutustu myös muihin maalämpökohteisiimme.

Esimerkiksi siihen, miten sikala hyödyntää tehokkaasti kotimaista maalämpöä:

Lisätietoa maatalouden investointituista: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/maatalouden-investointituet/

Maalämpö oikein