Kirjoittanut: Dakota Lavento Kuvat: Nascotec ja Harri Kivelä

Kausalan Meijerikin siirtyi maalämpöön

Iitin Kausalaan valmistui vuonna 1927 meijeri, jonka kylkeen rakennettiin 1950-luvun alkupuolella työntekijöitä varten asuntosiipi. Kun meijeritoiminta päättyi 1980-luvun puolivälissä, kiinteistöstä muodostettiin osakeyhtiö KOy Kausalan Maitola. Osuuskunta Tuottajain Maidon omistamissa meijerin tiloissa on vuokralaisina pienyrityksiä.

Kiinteistössä on nykyisin 12 asuntoa. –Vanhassa osassa on kaksi suurempaa ja yksi pieni asunto, 1950-luvun siipiosassa pienehköjä yksiöitä ja kaksioita, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri Kivelä kertoo.

Kaikkiaan kiinteistössä on lämmitettävää tilaa noin 1419 m2. Kevytpolttoöljyä sen lämmittämiseen on viime aikoina kulunut 20 000 – 30 000 litran vuosivauhtia. –Lämmitysenergiakulu on siis ollut liki sen suuruinen vuotuinen menoerä. Pienelle taloyhtiölle se on merkittävä summa, Kivelä huomauttaa.

Energiaremonttia pohtimassa

-Maalämpö säästää eniten

Yhtiön hallituksessa öljylämmityksestä luopumista ryhdyttiin miettimään jo viitisen vuotta sitten. Silloin pyydettiin maalämpötarjouksiakin, mutta kokonaishinta vielä hirvitti. –Neuvottelimme myös paikallisen kaukolämpöyhtiön kanssa, mutta sijaitsemme sen kannalta väärällä puolella rautatietä, Kivelä kertoo.

Kun Kausalan Maitolan hallituksessa aktivoiduttiin energiaremontin suhteen uudemman kerran, suunnitelmissa oli aluksi ilma-vesilämpöpumppuvaihtoehtokin, mutta aikalisän ja uusien laskelmien jälkeen päätettiin kuitenkin uskaltaa panostaa maalämpöön.

Pitemmällä tähtäimellä maalämmön tuomat säästöt painoivat vaakakupin maalämpöön, vaikka se tiesikin yhtiölle lainanottoa.

Sutjakka projekti

-Valmista muutamassa päivässä

Taloyhtiön energiaremontti oli historiallisessa rakennuksessa vaivaton. Energiaremontin toteutti Kouvolan ja Kotkan alueella toimiva, täyden palvelun LVI-urakointiliike Nascotec Oy, jolla oli esittää referenssiensä joukosta jo aikaisempikin vanha meijerikohde.

Taloyhtiön tontille porattiin heinäkuisen viikon kuluessa kaikkiaan kuusi 300 metriä syvää energiakaivoa. Kallio saavutettiin 3-15 metrin kohdalla.

Energiakaivot porasi Rototec. Putkivetoja varten piha-alue kaivettiin auki. Kuvat: Harri Kivelä.

Nascotec pääsi asentamaan Oilon ja Lämpöässä maalämpömalliston 96 kilowatin RE kiinteistölämpöpumppua ja uusia varaajia 26. heinäkuuta 2021.

Vanha varaaja oli jo purettu tieltä pois. Me toimme tilalle kolme tuhannen litran varaajaa, joista kaksi palvelee lämmitysjärjestelmää ja yksi on tarkoitettu käyttövedelle, LVI-työteknikko Jani Naukkarinen kertoo.

Asennus vanhaan rakennukseen ei useinkaan ole yksinkertaista ja meijerirakennuksen pannuhuonetilatkin olivat varsin ahtaat. –Toimme maalämpöpumpun sisään Roclan avulla, irrottamalla palo-oven kokonaan pois, Naukkarinen kuvaa. –Varaajat tuotiin ikkunan kautta sisään lankuista tehtyä ”liukumäkeä” pitkin laskemalla. Apuna nostötyössä oli paikallinen konemies.

Alkuperäinen öljykattila jää kiinteistöön varalaitteeksi. Vanha suuri öljysäiliö puretaan ja sen tilalle tulee pari pienempää, lähemmäksi sijoitettavaa säiliötä.

Asennuksessa ei kulunut pitkään, sillä se valmistui jo 30. heinäkuuta.

Patteriverkostoa hankkeessa ei uusittu. Vanhat kauniit valurautapatterit ovat kunnossa ja suorastaan taideteoksia. Ennen syyskylmiä verkostoa ei myöskään enää haluttu ryhtyä tasapainottamaan. Se sekä termostaattien ja venttiilien uusiminen toteutetaan seuraavana keväänä lämmityskauden päätyttyä.

Hyvin toimii

– Säästöjä syntyy tasaiseen tahtiin

Loppukesän ja alkusyksyn viileillä maalämpöä on jo ehditty hyödyntää ja hyvin järjestelmä onkin toiminut. – Kunhan saamme piha-alueen siistittyä ja asfaltin paikoilleen, projekti on tältä erää ohi, Harri Kivelä myhäilee tyytyväisenä.

Koko hanke tulee maksamaan taloyhtiölle 140 000 euroa, johon ARAn tuki tulee olemaan 24 000 euroa.

Säästöjä lämmityskustannuksiin syntyy koko ajan tasaiseen tahtiin.


Kausalan energiaremontti tiivistettynä:

KOy Kausalan Maitola:n lämmitysjärjestelmäremontti

  • Toteutettu heinäkuussa 2021
  • Kiinteistö rakennettu kahdessa otteessa 1929-1950
  • 12 asuntoa ja varasto- sekä yritystiloja
  • Lämmitettäviä tiloja n. 1400 m2
  • Tilavuus n. 9500 m3
  • Öljyä kulunut lämmitykseen n. 30 000 litraa vuodessa

Maalämpöjärjestelmä

Oilon Lämpöässä
  • Oilon RE96 -kiinteistölämpöpumppu
  • 3 kpl 1000 litran varaajaa
  • 6 kpl 300 m energiakaivoa
  • öljykattila jää varajärjestelmäksivanhan säiliön tilalle kaksi pienempää säiliötä

Hankkeen toteutti: Nascotec Oy


Avustuksia energiaremonttiin

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022. Sitä voivat hakea asuinrakennuksen omistavat henkilöt, taloyhtiöt ja ARA-yhteisöt. Avustuksen suuruus voi olla enintään 50 prosenttia energiatehokkuutta parantavista, avustettavaksi hyväksytyistä, rakennuskohtaisista kustannuksista, kuitenkin enintään 4 000 tai 6 000 euroa asuntoa kohti.

Lue lisää avustuksesta: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Energiaavustus

Paikalliset edustajamme tarjoavat Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput kaikkialle Suomeen ammattitaidolla ja yleensä ”avaimet käteen” -periaatteella.

Tutustu referensseihimme:

Kokemuksia maalämmöstä, kiinteistöt