Ilmastoystävällisiin energiaremontteihin, kuten maalämpöön siirtymiseen on tällä hetkellä tarjolla erilaisia porkkanoita. Tukea on tarjolla monesta suunnasta, joten pyrimme tässä keräämään yhteen erilaisia tukimahdollisuuksia ja tuen vaikutuksia rakentajiin ja remontoijiin.
Ympäristöministeriön tiedotti torstaina 26.8.2021 9,4 miljoonan euron lisämäärärahasta siirryttäessä mm. maalämpöön. Tuki on 4000e/ maalämpöjärjestelmä ja se haetaan ELY-keskuksen kautta. Fossiilisten lämmitysmuotojen siirtymistä muihin lämmitysmuotoihin on tuettu jo vuoden merkittävällä avustuksella.
Nyt kannattaa selvittää maalämmön hankinta ja kustannukset, jos valtiontuet kiinnostavat, sillä hallitus ehdottaa myös 10 miljoonan euron lisäystä energiaremontteja varten tarkoitettuihin avustusrahoihin. Rahaa riittäisi noin 2 500 kotitaloudelle. Tämän tuen myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara, ja sitä voivat hakea paitsi yksityishenkilöt, myös taloyhtiöt ja Ara-yhteisöt. Tästä kirjoittaa mm Taloussanomat 4.11.2021. Jutun mukaan myös ensi vuodelle on varattu 40 miljoonaa euroa lisää. Jutun voit lukea täältä: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008382351.html
Ara tiedottaa sivuillaan, että uusia hakemuksia voi edelleen lähettää ja ne käsitellään saapumisjärjestyksessä. Seuraavan vuoden määrärahaa odottavat hakemukset esikäsitellään jo seuraavaa määrärahaa varten prosessin nopeuttamiseksi.
Asialla oltava heti
Luopumisavustus on saavuttanut ympäristöministeriön mukaan valtavan suosion. Sitä on hakenut vuodessa jo yli 15 000 öljylämmitteisen pientalon omistajaa. ELY-keskus on lisännyt avustusten käsittelyn resursseja elokuussa 2021. Vapautunut lisämääräraha ja uudet resurssit nopeuttavat nyt varmasti ruuhkautunutta hakemuskäsittelyä.
Avustus on syystäkin suosittu. Esimerkiksi maalämpöön siirryttäessä avustusta myönnetään 4 000 euroa, mikä todella houkuttelee suunnitelmista tekoihin. Maalämpö on myös mukavuustekijä. Helppous ja huolettomuus houkuttelee siirtymään omavaraisempaan maalämpöön, mikä näkyy Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumppujen kysynnässä.
Lämpöässä ja Oilon maalämpöpumpputehtaassa Lapualla tahti on ollut kiihtyvä ja lisää tuotantohenkilöstöä on palkattu useamman kerran. Näin pystymme vastaamaan kotimaisten maalämpöpumppujen kasvavaan kysyntään.
Tuki vaikuttaa myös uudisrakentajiin
Valtionavustus myönnetään fossiilisista uusiutuvampaan lämmitykseen siirtyville, mutta myös uudisrakentajien on hyvä huomioida tuen vaikutus lämpöpumppujen kysyntään.
Monille uudisrakentajille maalämpö on ykkösvalinta. Päätös on usein selvä jo aikaisessa vaiheessa projektia, joten maalämpö kannattaa laittaa myös tilaukseen ajoissa. Tällöin ei tarvitse muun rakentamisen paineessa miettiä, miten kysynnän kasvu vaikuttaa esimerkiksi lämpöpumppuammattilaisten saatavuuteen. Paras lopputulos syntyy, kun asiat sovitaan ajoissa ja järjestelmäkokonaisuudesta vastaava ehtii aikatauluttaa urakan sujuvasti. Maalämpö on usean ammattilaisen yhteistyötä.
Uudisrakentajan kannattaa muistaa ottaa suunnitteluvaiheessa puheeksi myös ÄssäCooling -viilennys. Se on Oilon ja Lämpöässä maalämmöllä helppo ja poikkeuksellisen edullinen tuottaa. Toteutuksesta tulee tyylikäs, kun se huomioidaan rakennusvaiheessa.
Paikalliset edustajamme tarjoavat Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput kaikkialle Suomeen ammattitaidolla ja yleensä ”avaimet käteen” -periaatteella.
Avustuksen ehdot säilyivät ennallaan
Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla avustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Tukea on voinut hakea 1.9.2020 alkaen 1.6 tai sitä myöhemmin syntyneistä kustannuksista. Tukea myönnetään niin kauan, kuin sille varattu määräraha riittää.
Tuen myöntää koko Suomeen Pirkanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Päivittyvät lisätiedot, ohjeet ja täytettävän hakulomakkeen valtionavustukselle maalämpöön saat täältä: https://www.ely-keskus.fi/web/ely/avustus-oljylammityksesta-luopumiseksi
Mitä tehdä ensin? -Kaikki alkaa kustannuskartoituksesta
Lähde liikkeelle siitä, että alat selvittää jo tänään millainen maalämpö kotiisi sopisi ja mitä se kustantaisi. Meidän kauttamme tiedon saa, kun lähettää meille tarjous-/yhteydenottopyynnön: PYYDÄ SÄÄSTÖLASKELMA
Tästä asiat lähtevät etenemään, kun ammattilainen selvittää asiaa kanssasi. Tarjouksen pyydettyäsi, voit jo miettiä, mikä olisi paras tuki sinulle. Tukia on nimittäin tarjolla useita. Juuri tästä syystä kannattaa toimia heti, että saat rauhassa perehtyä asioihin.
Öljylämmityksen vaihtamiseen pientalossa on tällä hetkellä tarjolla kolme vaihtoehtoista tukea:
Myös kotitalousvähennys nousee vuoden 2022 alusta
Maalämpöön saa huomattavan määrän myös kotitalousvähennystä. Määrä nousee vielä tästäkin vuoden 2022 alussa. Tämä korotettu kotitalousvähennys on jopa ELY-keskuksen myöntämää avustusta enemmän silloin, kun työn osuus ylittää 7000 euroa. Tämä parantaa entisestään maalämpöinvestoinnin kannattavuutta, koska mm. maalämpökaivon vuoksi työhön huomioitava osuus on huomattava. Tämä tulee lisäämään juuri maalämmön suosiota verrattuna muihin lämpöpumppuvaihtoehtoihin.
Laajennettua kotitalousvähennystä saa aikavälillä 2022-2027, kun korvaa öljylämmityksen ilmastoystävällisemmällä energiamuodolla. Ostopalvelujen osalta kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nousee 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausta voi saada nykyisen 40 prosentin sijaan 60 prosenttia palvelujen työn hinnasta. Muutos on merkittävä.
Lue lisää vuoden 2022 kotitalousvähennyksestä ja siihen tulevista muutoksista: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/verotuksen_muutoksia/muutoksia-kotitalousv%C3%A4hennykseen/
Lisäksi EU:lta rahaa pientaloille ja kunnille
Suomelle on näköpiirissä lisää rahaa öljylämmityksestä luopumisen tukemiseksi EU:n elpymispaketista, joka hyväksyttäneen kuluvan syksyn aikana. Suomen kestävän kasvun ohjelmassa linjataan, että öljylämmityksestä luopumista tuetaan EU:n elvytysvaroista yhteensä 70 miljoonan euron lisärahalla. Siitä 65 miljoonaa euroa ohjataan pientalojen omistajille ja 5 miljoonaa euroa kunnille, seurakunnille ja yhdistyksille.
Tämä mahdollistaa noin 15 000 rakennuksen siirtymisen pois öljylämmityksestä ja tuottaa noin 100 000 hiilidioksiditonnin vuotuiset päästövähennykset.
Lue myös tämä kuntien energia-avustuksista: Kuntien kiinteistöt maalämpöön uudella jopa 25 % avustuksella
Kaiken tavoitteena hiilineutraali Suomi
Tukemalla siirtymistä fossiilittomaan lämmitykseen, hallitus pyrkii vähentämään Suomen päästöjä ja toteuttamaan tavoitetta vuoden 2035 hiilineutraalista Suomesta.
Rakennukset ja rakentaminen tuottavat kolmasosan Suomen ilmastopäästöistä. Hallitusohjelman tavoitteena on, että fossiilisesta öljylämmityksestä luovutaan Suomessa 2030-luvun alkuun mennessä, julkisissa rakennuksissa jo vuoteen 2024 mennessä. Tämä auttaa merkittävästi Suomea saavuttamaan vuodelle 2030 asetetut EU:n ilmastotavoitteet.
Viimeisimmät kommentit