Teksti: Dakota Lavento, kuvat: Toijalan LVI-Palvelu Oy

Valittiin parhaat lämmitys- ja viilennysratkaisut

As Oy Akaan Kino Asema kohoaa korkeuksiin Toijalan kaupungin sydämessä, Suomen vanhimman elokuvateatterin naapurissa. Yhdeksänkerroksisessa kerrostalossa on 42 tavanomaista korkeatasoisempaa asuntoa 33,5 m2:n yksiöistä 126,5 m2:n kolmioihin.

Suomalaisittain Akaan Kino Aseman rakennushanke on poikkeuksellinen, sillä putkiliike, Toijalan LVI-Palvelu Oy toimii siinä sekä rakennuttajana että pääurakoitsijana.

Kaikki sai alkunsa, kun Toijalan LVI-Palvelu osti Toijalassa legendaarisen Kino-talon, ja useita ympäröiviä tontteja, joille piti löytää järkevää käyttöä. Aikansa ynnäiltyään Toijalan LVI-Palvelu Oy:n toimitusjohtaja Mika Piittisjärvi päätti ryhtyä tuumasta toimeen.

Laadukas ja energiatehokas maalämpö kerrostaloon

Kun kerran kerrostaloa ryhtyy rakentamaan, se kannattaa Piittisjärven mielestä tehdä kunnolla. Rakennuksen energiatehokkuudesta ei ole tingitty – asuntojen mukavuudesta tai varustelutasosta nyt puhumattakaan.

Rakennuksen lämmittämiseen kohteessa vastaavana työnjohtajana toimiva Piittisjärvi valitsi tietysti maalämmön, jota hyödynnetään myös asuntojen kesäaikaiseen viilennykseen. Asuntokohtaiset konvektorit takaavat miellyttävät sisäolosuhteet myös kuumimpina kesäpäivinä.

Asunnoissa on lämmönjakojärjestelmänä lattialämmitys. Se on Piittisjärven mukaan yhdessä maalämpöjärjestelmän kanssa erityisen energiatehokas ja taloudellinen vaihtoehto.

– Matalalämpöjärjestelmällä kiinteistön energiankulutus on minimaalinen, Piittisjärvi painottaa. –Lattialämmityksessä menoveden lämpötilaksi riittää +30 astetta.

Luotettava ja ekologinen lämmitys ja jäähdytys

Akaan Kino Aseman asuntoihin lämpöä ja kesäaikaista jäähdytystä tuottavat suuriin kiinteistöihin, kuten juuri asuinkerrosteloihin, rivitaloihin ja teollisuuskiinteistöihin suunnitellut, täystehomitoitetut Oilon RE48 ja RE96 -maalämpöpumput. Lämmönjakohuoneessa on myös kolme 1500 litran varaajaa.

Maalämpöjärjestelmää varten porattiin kaikkiaan kymmenen noin 300 metrin syvyistä energiakaivoa.

–Varsinkin suurissa kohteissamme olemme käyttäneet Oilonin maalämpöpumppuja, hän kertoo.

Piittisjärvi on omassa kerrostalokohteessa luottanut järjestelmätoimituksiin, pitkäaikaisiin yhteistyökumppaneihin ja paikallisiin urakoitsijoihin varmistaakseen jokaisen yksityiskohdan laadun.

Vastaavanlainen maalämpöjärjestelmä tulee aikanaan myös As Oy Akaan Kinon Aseman viereen rakennettavaan, lähes identtiseen kerrostaloon, joka valmistuu syksyllä 2022.

Lämpöä ja kesäaikaista jäähdytystä tuottavat Oilon RE48- ja RE96 -maalämpöpumput. Varaajia on kolme.

Oilon maalämpöjärjestelmän myynti ja toteutus:

Toijalan LVI-Palvelu Oy

Toimitusjohtaja Mika Piittisjärvi toimii myös kohteen vastaavana työnjohtajana.

Paikalliset edustajamme tarjoavat Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput kaikkialle Suomeen ammattitaidolla ja yleensä ”avaimet käteen” -periaatteella.

Maalämpöä taloyhtiöön

Tutustu referensseihimme: Kokemuksia maalämmöstä, kiinteistöt