Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan avustus öljylämmityksen vaihtajille on ollut jättimenestys.  Syyskuun 2020 alusta lähtien tarjottua avustusta on hakenut nyt 7 567 pientalon omistajaa ja 28 miljoonan euron määräraha on käytännössä loppu. Uusia tukia on suunnitteilla, mutta sitä ei vielä tiedetä, millaisena ne toteutuvat. Lue koko tiedote: Ympäristöministeriön tiedote

Onneksi maalämmöstä saa merkittävän kotitalousvähennyksen

Maalämpöä harkittaessa uusia tukia ei tarvitse onneksi jäädä odottamaan, vaan säästön voi aloittaa heti. Maalämpöön on haettavissa reilu summa kotitalousvähennystä. Kun siirryt maalämpöön, saat vähentää suuren potin veroistasi. Se tekee maalämpöpumpun hankinnasta entistä kannattavampaa.

Maalämpöpumpun hankinnan kokonaiskustannus riippuu tuotteesta ja tekijästä. Mm. maalämpöpumpun porakaivo sekä maalämmön asennus ja vanhan järjestelmän purku muodostavat verotuksessa vähennettäviä työkustannuksia.

Lämmitysjärjestelmää uusittaessa maalämpö kerätään usein kallioon porattavalla lämpökaivolla, jolloin puutarhaa ei tarvitse sotkea. Maalämpöpumpun porakaivon kustannukset hyväksytään lähes kokonaan työkustannukseksi kotitalousvähennykseen. Tällä on valtava rahallinen vaikutus, koska pelkän porakaivon osuus hankintakustannuksista on noin 5000 euroa keskiverto omakotitalossa. Maalämpöön saatava kotitalousvähennys onkin erittäin merkittävä muihin lämpöpumppuihin verrattuna. Kotitalousvähennys tasaa maalämpöpumpun ja ilmavesilämpöpumpun välillä olevaa investointikustannuseroa. Käytössä maalämpö säästää eniten, kun ilman kylmetessäkin lämpö tuotetaan loistavalla hyötysuhteella melko tasalämpöisestä maasta.

Paljonko on maalämmön kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Kotitalousvähennystä voi saada 40 % työosuuden hinnasta (tieto vuodelta 2020). Enimmäismäärä henkilöä kohden on 2250 euroa ja omavastuu on 100 euroa.  Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolison kanssa vähennystä voi saada yhteensä jo 4 500 euroa.

Palkkaamalla työntekijän, laskutapa on erilainen. Tällöin maksetusta palkasta vähennetään 15 % (vuonna 2020) sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Omavastuu on tällöinkin 100 euroa. Näiden vähennysten jälkeen jää summa, jonka saat kotitalousvähennystä. Maksimi on tässäkin 2 250 euroa.

Selvitä maalämmön kustannukset sinun kotiisi: PYYDÄ KUSTANNUSARVIO

Miten haen maalämpöpumpun kotitalousvähennystä?

Voit ilmoittaa maalämmöstä saatavan verovähennyksen tiedot joko verokortille tai veroilmoitukseesi. Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen.

Kotitalousvähennyksestä ja sen hakemisesta ajantasaista lisätietoa löydät täältä: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/

Maalämpö kannattaa ilman tukiakin

Maalämpö kannattaa ilman tukiakin, koska takaisinmaksuajan jälkeen kaikki säästö jää kukkaroon, mutta remontoijan on toki järkevää hyödyntää kotitalousvähennys ja nauttia sitten suurinta mahdollista säästöä vuodesta toiseen.

Kotitalousvähennys koskee ainoastaan olemassa olevia kiinteistöjä, mutta uusissa taloissa maalämpö on muutenkin kunkku. Se tuottaa ekologisimman lämmityksen ja jäähdytyksen vaivattomasti.

Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput sopivat lämmitysratkaisuksi omakotitaloon, rivitaloon tai kerrostaloon. Maalämpöpumppu nostaa kiinteistösi arvoa. Hankinta maksetaan pääasiassa käyttökustannusten säästöllä. Pyydä ilmainen kustannusarvio ja säästölaskelma niin pystyt arvioimaan syntyvät kustannukset ja näet miten omavaraiseksi kotisi lämmitys muuttuisi.

#kotitalousvähennys #maalämpö #maalämpöpumppu #lämpöpumput #omavaraisuus #omavarainenlämpö #kotimainenmaalampo #maalämmön