Erkki-Jussi Panulan omakotitalon pihasta löytyy Seinäjoen ensimmäinen maalämpökaivo. 28 vuotias Lämpöässä maalämpöpumppu ja sen maalämpökaivo ovat asennettu vuonna 1992 ja toimivat edelleen. Lämpöpumppuun on vaihdettu uudenaikaset kylmäaineet ja muutama huolto on vuosien vieriessä tehty, mutta Erkki-Jussi on ollut erittäin tyytyväinen valintaansa.

Kotoisa maalämpö

Nykyaikaiset omakotitalojen maalämpöpumput ovat niin hiljaisia, että pitää välillä laittaa korva kiinni lämpöpumpun kylkeen, että kuulisi käykö lämpöpumppu. Nykyisiä maalämpöpumppuja voi seurata usein myös kännykällä. Vuoden 1992 mallissa säätö tapahtuu kuitenkin perinteisesti termostaatilla ja sen aikaisella tekniikalla tuotettua käynnin ääntä Panula kuvaa kotoisaksi. ”Tietääpä, että maalämpöpumppu on käynnissä”, Panula virnistää.

Kiinteistön eristystaso kannattaa tarkistaa lämmitysjärjestelmää uusittaessa

Panulan kodissa lämmityksen ekologisuutta tehostaa maalämmön lisäksi hyvä eritys. Hän muistuttaa, että esimerkiksi taloyhtiön maalämpöinvestoinnin yhteydessä voidaan saada entistäkin paremmat kokonaissäästöt yläpohjan eristystasoa parantamalla. Paremmin eristetty yläpohja pienentää lämmönhukkaa melko pienellä lisäkustannuksella. Tällöin lämmönjaon lämpötilatasoa voidaan laskea kiinteistössä, mikä parantaa lämpöpumpun hyötysuhdetta entisestään.

Jos eristystason parantaminen huomioidaan jo lämmitysjärjestelmäremontin suunnitteluvaiheessa, saatetaan päästä esimerkiksi hieman pienemmällä porakaivolla, mikä alentaa maalämpöinvestoinnin kustannusta. Panula tähdentää, että kiinteistön lämmitysjärjestelmää uusittaessa taloyhtiöiden kannattakin samalla selvittää yläpohjan eristystason vaikutus kokonaisuuteen, jolloin se voidaan ottaa huomioon jo maalämpöpumpun mitoituksessa.

Mielenkiintoisia asuntomessukohteita maalämmöllä

Panula edustaa Termixiä ja tietää siksi valtavasti kiinteistön eristämisen vaikutuksista, mutta urallaan hän on ollut merkittävästi mukana myös maalämpöalalla. Hän on ollut taustalla esimerkiksi Vaasan asuntomessualueen matalaenergiaverkoston suunnittelussa, jossa messualueen maalämpöpumppujen lämpö kerätään merenpohjan sedimentistä. Vaasan 2008 vuoden asuntomessualueella on jopa 22 Lämpöässä maalämpöpumppua.

Panula muistelee myös Heinolan, vuoden 2004, asuntomessualueen neljää rivitalokohdetta, joissa on 4 maalämpöpumppua ottavat lämmön järven alle viistoon poratuista lämpökaivoista. Tämän kiinteistön lattialämmitys toteutettiin vesialkoholiseoksella, koska maalämmöllä lämmitetään myös 4 metriä korkeaa lasiverantaa, Panula kertaa.

Pyydä maalämmön kustannusarvio, niin saat ilmaisen säästölaskelman: PYYDÄ KUSTANNUSARVIO

maalämpö #maalämpöpumppu #lämpöpumput #omavaraisuus #omavarainenlämpö #kotimainenmaalampo #maalämmön #lämpöässä #oilon #lämpöpumppu # maalämpö seinäjoki