80% pienemmät hiilidioksidipäästöt

Suomalaisen päästöistä jopa viidennes syntyy kodin lämmittämisestä. Aalto-yliopiston tutkijatohtorin Jussi Vimparin tuoreen tutkimuksen mukaan lämpöpumppu on erittäin kannattava ostos, joka voi vähentää 80 prosenttia hiilidioksidipäästöjä lämmityksen osalta. ”Kyseessä on merkittävin ilmastoteko, jonka voi omien päästöjen vähentämisen vuoksi tehdä”, Vimpari kertoo. Syy on pitkälti fossiilisissa polttoaineissa. Esimerkiksi Helsingin kaukolämmöstä yli puolet tuotetaan kivihiiltä polttamalla, kerrotaan STT:n tiedotteessa.

Lämpöpumppu voi tuottaa yhtä sähköyksikköä kohden jopa neljä yksikköä lämpöä. Lämmitykseen kuluu Suomessa tuloista keskimäärin noin yhdeksän prosenttia ja lämpöpumpun asentamisen jälkeen noin neljä prosenttia.

Lämpöpumpuissa on valtava potentiaali

Vimpari toteaa, että ilmastotavoitteet pakottavat Suomen kaupungit ratkaisemaan lämmityskysymykset kestävällä tavalla. Vimpari muistuttaa, että lämpöpumpuilla on merkittävä rooli energian sähköistämisessä. Tällä hetkellä vain 15 % Suomen asuntojen lämmityksestä muodostuu lämpöpumpuista. Kansainvälinen energiajärjestö IEA esittää, että vuonna 2045 puolet lämmityksestä pitäisi tuottaa lämpöpumpuilla.

Tutustu tutkimukseen: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/abfeee

STT:n tiedote: https://www.sttinfo.fi/tiedote/tutkimus-lampopumppu-on-hyvin-kannattava-ilman-investointitukeakin?publisherId=37936456&releaseId=69910696


Energiatehokkain on maalämpö

Lämpöpumppuvertailua tehtäessä on oltava tarkkana, mitä energialaskelmiin on huomioitu. Maalämpöpumpuissa teho ei heikkene, vaikka ilma jäähtyy. Jos lämpö otettaisiin ilmasta, saatava energia vähenee tai kovemmalla pakkasella loppuu kokonaan. Maalämpöpumppu tuottaa ilmoitetun lämmitystehonsa vuoden ympäri, koska maassa on aina optimaalinen lämpötila. Maalämpöpumppu toimii hyvällä hyötysuhteella kesät talvet ja kestää pitkään maan tasaisisten olosuhteiden ansiosta. Talvella saadaan tasaista lämpöä, kesällä edullisinta viilennystä.  

Kotimaiset Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput valmistetaan Suomessa ja ne on merkitty Avainlippu-tunnuksella. Paikalliset edustajamme tarjoavat Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput kaikkialle Suomeen ammattitaidolla ja yleensä ”avaimet käteen” -periaatteella.