Maa­lämpö maa­ta­lou­dessa

Oilon ja Läm­pöässä maa­läm­pö­pum­put ovat osa Oilon kon­ser­nin tuo­te­va­li­koi­maa. Oilon ja Läm­pöässä maa­läm­pö­pum­put suun­ni­tel­laan ja val­mis­te­taan suo­ma­lai­sella työllä, vuo­si­kym­men­ten koke­muk­sella. Alla esit­te­lemme joi­ta­kin esi­merk­kejä maa­ti­loilta, joihin läm­pö­pump­pumme tuovat help­poutta, säästöä, eko­lo­gi­suutta ja oma­va­rai­suutta. Suu­rem­pia kiin­teis­tö­koh­teita löydät tästä lin­kistä: Maa­lämpö suu­rem­missa kiin­teis­töissä.


Lähes 40-​vuotias maa­läm­pö­jär­jes­telmä vaihtui uuteen – Luo­tet­ta­vassa koti­mai­sessa pysy­tään

Lam­mas­tila, Ala­järvi

Perälät kar­toit­ti­vat uutta maa­läm­pö­pump­pua etsies­sään mark­ki­noita laa­jasti, mutta päät­ti­vät luottaa entistä mah­dol­li­sim­man tar­kasti muis­tut­ta­vaan lait­tee­seen.

Perä­löillä on hyvin­kin saat­ta­nut olla talos­saan yksi vii­mei­sim­mistä Geotherm-​maalämpöpumpuista. Niitä val­mis­tet­tiin Lapualla vuosina 1975-1983, jonka jälkeen lapua­lais­maa­läm­pö­pum­put ovatkin olleet pitkään tuttuja Läm­pöäs­siä. Nyt Lapuan teh­taassa val­mis­te­taan sekä Oilon että Läm­pöässä maa­läm­pö­pum­put. Tehdas kuuluu Oilon kon­ser­niin.

  • Maa­läm­pö­jär­jes­tel­män uusinta: Vuoden 1983 Geot­herm 10 V -​maalämpöpumppu vaih­det­tiin meidän koti­mai­seen Vsi 12 malliin.
  • Kiin­teistö raken­nettu vuonna 1946, noin 200 m2
  • Läm­pö­kai­vot: 400 metrin maa­piiri
  • Läm­mön­jako: Vesi­kier­toi­nen pat­te­ri­läm­mi­tys

Hake­läm­mi­tyk­sestä maa­läm­pöön – Kar­ja­tila vaihtoi ker­ralla koko tilan läm­mi­tyk­set hel­pom­paan

Kar­ja­tila, Lapua

Kaksi vuo­si­kym­mentä hake­läm­mi­tystä riitti kar­ja­ti­lalla ja sitten meni koko tila ker­ralla maa­läm­pöön. Ensi­ko­ke­muk­silla isäntä Kimmo Ilkka on maa­läm­pöin­ves­toin­tiinsa enem­män­kin kuin tyy­ty­väi­nen. Maa­lämpö on edul­li­sin, vai­va­ton ja hyvä – Ei tarvita koto­miestä päi­vys­tä­mään. Ilkan tilalla on koti­mai­set maa­läm­pö­pum­put tuvassa ja talous­ra­ken­nuk­sessa.

  • Hake­läm­mi­tyk­sestä maa­läm­pöön 2021: Remontti, uusi talous­ra­ken­nus ja läm­mi­tys­ta­pa­muu­tos
  • Aiempi läm­mi­tys­jär­jes­telmä: stokeri 60 kW, kulutus noin 250 kuu­tiota.
  • Läm­pö­pum­put: VMi 17 ja ELi 60
  • Läm­pö­kai­vot: 2 kpl 300 m ener­gia­kai­voa
  • ÄssäCont­rol etäyh­teys

Lämpö talteen lie­te­te­lan­nasta – Läm­pö­pum­pulla eläin­ten ja hoi­ta­jien hyvin­voin­tia eko­lo­gi­sesti.

Sikala, Pyhä­joki

Pir­ko­lan suku­ti­lalla kas­va­te­taan sikoja ja vil­jel­lään omiin tar­pei­siin ohjaa, kauraa ja vehnää. Paik­koja tilan kah­dessa sika­la­ra­ken­nuk­sessa on 3700:lle eläi­melle. Vuoden aikana tilan läpi kulkee noin 14 000 kas­vat­tia.

Sikalan laa­jen­nuk­sen yhtey­dessä raken­nuk­seen tehtiin eläin­ten hyvin­voin­tia lisää­viä päi­vi­tyk­siä. Tällöin Pir­ko­lat halusi­vat siirtyä öljystä maa­läm­pöön ennen kaikkea sen help­pou­den, toi­min­ta­var­muu­den ja huo­let­to­muu­den vuoksi. Myös Pirk­ko­loi­den oma­ko­ti­ta­lot ja toi­mis­to­ra­ken­nus lämpiää maa­läm­möllä.

Tär­keitä teki­jöitä läm­pö­pump­pu­läm­mi­tyk­seen siir­ty­mi­sessä olivat help­pous, ympä­ris­tö­nä­kö­koh­dat, talou­del­li­suus sekä eläin­ten ja hoi­ta­jien hyvin­vointi. Aikaa ei ole läm­mi­tyk­sen kanssa tuh­rat­ta­vaksi.

Kun lie­te­lanta jäähtyy, ammo­niak­ki­pääs­töt pie­ne­ne­vät. Talteen otettua lämpöä hyö­dyn­ne­tään talou­del­li­sesti läm­mi­tyk­sessä. Lie­te­lan­nan läm­pö­ener­giaa tasa­taan pihaan pora­tuilla ener­gia­kai­voilla, jota läm­pö­pump­pu­jär­jes­telmä ohjaa auto­maat­ti­sesti.

Pirk­ko­lan tilan koke­muk­set ovat olleet erit­täin posi­tii­vi­set. Läm­pö­pump­puin­ves­tointi vähensi pääs­töjä 30 pro­sent­tia. Ilma koetaan sel­västi parem­maksi.

  • Kas­va­tus­si­ka­lan laa­jen­nus nel­jällä osas­tolla, 1400m2 vuonna 2020
  • Lie­te­lan­nan lämmön tal­teen­otto: Lie­te­lan­nan jääh­dy­tys ja ener­gian hyö­dyn­tä­mi­nen läm­mi­tyk­sessä
  • Läm­pö­pumppu: 43kW:n maa­läm­pö­pumppu
  • Varaaja: TV 1000 tulis­tus­va­raaja väli­poh­jalla ja kah­della isolla 2xLK60 käyt­tö­ve­si­kie­ru­kalla
  • Ohjel­misto: Jous­tava Jääh­dy­tys+ sikala, ÄssäCont­rol LAN etäyh­teys
  • 2 kpl 300 m ener­gia­kai­vot

”Maa­lämpö laski läm­mi­tys­kus­tan­nuk­set nel­jän­nek­seen. Tiput­kin tykkää!”

Kanala, Sei­nä­joki

Maa­lämpö sopii erit­täin hyvin läm­mit­tä­mään tuo­tan­toe­läin­ti­loja. Sei­nä­jo­ki­sen kanalan kahta, neljän kas­va­tusyk­si­kön 30 000 kanan­po­jan kanalaa on läm­mi­tetty maa­läm­pö­pum­pulla. Lyhyi­den ener­gia­ta­ve­huip­pu­jen aikaan lisä­läm­mi­tyk­senä on öljy.

Broi­le­rin­kas­va­tus­ka­na­lassa lämmön tarve vaih­te­lee sään­nöl­li­sesti kas­va­tus­kau­den aikana. Kun uudet untu­vi­kot tulevat sisään, läm­pö­ti­lan on oltava noin + 32 – +35 °. Läm­pö­ti­laa las­ke­taan vähi­tel­len viiden viikon kas­va­tusa­jan kuluessa kas­va­tuk­sen lop­pu­vai­heen +18 – +20 astee­seen. Hallin sisä­läm­pö­tila lin­tu­jen tasolla halu­taan pitää kesä­hel­teissä alle +32 °C.

Öljyn vuo­si­ku­lu­tuk­sen arvioi­tiin putoa­van jopa nel­jäs­osaan enti­ses­tään ja näin myös tapah­tui.

  • Oma­ko­ti­talo 200 m2
  • Puo­li­läm­min ulko­ra­ken­nus/teol­li­suus­tila 1350 m2
  • Maa­läm­pö­pumppu: 60 kW, 1500 litran varaaja
  • Maa­piiri vaa­ka­put­kis­tona pin­ta­maassa: 8 x 500 m
  • Säästö: yli 4 000 €
  • Takai­sin­mak­suaika: n. 6 vuotta

Maa­läm­pöön siir­ty­mi­nen hel­potti kii­reis­ten huna­jay­rit­tä­jien arkea mer­kit­tä­västi

Oma­ko­ti­talo/Huna­ja­tila, Lapua

Kesä on kii­reistä aikaa paitsi Suvan­non mehi­läis­ti­lan ahke­rille mehi­läi­sille, myös tilalla työs­ken­te­le­ville ihmi­sille. Ja aika on kor­tilla vuoden ympäri.

Suvan­non tilaa läm­mi­tet­tiin hak­keella, mikä työl­listi ja rajoitti perheen liik­ku­mista etenkin tal­vi­sin. Läm­mi­tyk­sen uusi­mi­nen osoit­tau­tui todella hyväksi rat­kai­suksi. Jär­jes­telmä on ollut vai­va­ton, huo­le­ton ja läm­mintä vet­tä­kin on kuu­delle hen­gelle riit­tä­nyt.

Läm­mi­tys­kus­tan­nus vuo­dessa on ollut vain 450 euroa enemmän kuin hak­keella omasta met­sästä. ”Pieni raha, kun minun ei tar­vitse tehdä sen eteen mitään”, Tomi Suvanto huo­maut­taa.

  • Läm­mi­tys­jär­jes­tel­män muutos 2016
  • Oma­ko­ti­talo 200m2
  • Puo­li­läm­min ulko­ra­ken­nus/teol­li­suus­tila 200 m2
  • Läm­pö­pumppu: EMi 22 (22kW läm­mi­tys­teho)
  • Varaaja: Vanha 1800 litran läm­min­ve­si­va­raaja
  • Maa­piiri vaa­ka­put­kis­tona pin­ta­maassa: 2 x 500 m

Maa­lämpö tuo lisää aikaa tilan tuot­ta­valle työlle!

Maa­lämpö maa­ti­lalla – MTY Pit­kä­mäki, Maa­ti­lan ener­gia­re­motti

MTY Pit­kä­mäen tilalla oli läm­pö­pump­pua han­kit­taessa nuoren karjan lisäksi 110 lyp­sä­vää. Maa­läm­pöin­ves­tointi osoit­tau­tui ajan­käy­töl­li­sesti onnis­tu­neeksi rat­kai­suksi. – Monet isännät eivät laske omasta met­sästä haka­tulle puulle tai siihen käy­te­tylle työlle mitään hintaa, Jari Pit­kä­mäki huo­maut­taa. – Ajan voi käyttää tuot­ta­vam­min. Ja jos omista koi­vuista haketta haluaa tehdä, sen voi myydä hyvään hintaan!

Läm­pö­ener­gia kerä­tään tilan pää­ra­ken­nuk­seen, navet­taan ja halliin seit­se­mästä läm­pö­kai­voista, mutta nave­talla myös mai­dosta! Vasta lyp­setty maito on aina jääh­dy­tet­tävä +4°C:een. Pro­ses­sissa syntyvä huk­ka­lämpö hyö­dyn­ne­tään läm­pö­pum­pun avulla läm­mi­tyk­seen, sekä käyt­tö­ve­den ja eläin­ten juo­ma­ve­den läm­mi­tyk­seen. Jos lisä­läm­pöä tar­vi­taan, jär­jes­telmä ottaa sen auto­maat­ti­sesti pora­kai­voista.

Ennen ener­gia­re­mont­tia haketta kahden raken­nuk­sen ja käyt­tö­ve­den läm­mi­tyk­seen käy­tet­tiin noin 500 m3 vuo­dessa. Pää­ra­ken­nusta läm­mit­tää 13kW:n maa­läm­pö­pumppu. Nave­talla läm­mit­tää 31 kW:n maa­läm­pö­pumppu + maito. Lisäksi hal­lilla on 20 kW:n maa­läm­pö­pumppu. Kaikki kome ovat koti­maista Oilon ja Läm­pöässä mal­lis­toa. Inves­tointi maa­läm­pöön oli Jari Pit­kä­mäen mukaan 100 000 euron luokkaa. Tukea läm­pö­kes­kusin­ves­toin­tiin saatiin ELY-​keskukselta 25%.

  • Kiin­teistö: Pää­ra­ken­nus 210 m², Navetan sos.tilat ja varasto 200 m², Halli 300 m²
  • Maa­läm­pö­pum­put: 13 kW, 20 kW, ja 31 kW
  • LIsä­va­rus­teet: Läm­mön­vaih­din ja tulis­tus­va­raaja
  • Läm­pö­kai­vot: 4x150m ja 3x160m ener­gia­kai­vot
  • Inves­tointi (2012): n. 100 000 € – tukea 25%

Tutustu myös muihin isom­pien kiin­teis­tö­jen maa­läm­pö­esi­merk­kei­hin:

Refe­rens­sit ->

Maalämpö oikein