Maalämpö on mahdollisuutesi osallistua merkittävästi ilmastotalkoisiin

Maalämpökaivon porausluvan hakeminen voi olla mutkaton etappi maalämmön hankinnassa, mutta joskus lupa vaatii hieman enemmän sinnikkyyttä. Lupaa kannattaa silti hakea rohkeasti, koska maalämpö tekee kodista erittäin omavaraisen.  

Nykyisen hallitusohjelman tavoitteena on tehdä Suomesta hiilineutraali ja fossiilivapaa yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä. Helposti tuntuu, ettei yksi ihminen voi paljonkaan tehdä. Lämmittämällä maalämmöllä suomalainen kotitalous antaa kuitenkin arvokkaan panoksen yhteiselle ilmastotavoitteellemme ja hyötyy siitä myös taloudellisesti itse edullisempina lämmityskuluina. Maalämpö mahdollistaa samalla ympäristöystävällisimmän ja edullisimman tavan viilentää kotia kesähelteillä. Voit hyvällä omalla tunnolla lisätä asumismukavuutta aiheuttamatta suurta jalanjälkeä luontoon.  

Geologian tutkimuskeskus, GTK:n tekemässä kartoituksessa on selvinnyt, että Suomen maanperän ylimpään 300 metriin on varastoitunut energiaa noin tuhat kertaa koko maan energiantuotannon verran. Siitä todella riittäisi omavaraista lämpöä meille kaikille kylmimpinäkin pakkaspäivinä.

Pohjavesialueillekin voi porata lämpökaivoja

Geoenergiakeskuksen tiedotteessa tartutaan nyt siihen, että energiakaivojen lupamenettelyä tulisi helpottaa osana ilmastotavoitteiden saavuttamista. He toteavat, että maalämpökaivoihin liittyvissä toimintatavoissa ja lain soveltamisessa on suuria eroja kuntien välillä, mikä asettaa suomalaiset kuluttajat, kunnat, kaupungit ja energia-alan yritykset epätasa-arvoiseen asemaan.

Geoenergian johtava asiantuntija Teppo Arola toteaakin, että kategorinen energiakaivojen porauskielto ei ole millään lailla luonnontieteellisesti perusteltua. Tiedotteen mukaan pohjavesialueille voi porata lämpökaivoja alueen geologia huomioiden. Jos riski tai haitta on vähäinen, voi kunnan rakennusvalvonta tai kunnan ympäristöviranomainen tiedotteen mukaan myöntää porausluvan. Lämmönsiirtoneste on luonnossa nopeasti hajoavaa ja myrkytöntä. Se voi aiheuttaa vain paikallisen, lyhytkestoisen haitan, jos vahinko sattuisi. Viimeisen 10 vuoden aikana Suomessa ei ole raportoitu yhtään pohjaveden pilaantumistapausta, joka johtuisi energiakaivoista.

Iso kiitos ilmastoystävällisyydestä niiden kuntien viranomaisille, jotka käsittelevät asiat tapauskohtaisesti ja ottavat huomioon Geoenergiakeskuksen esittämät näkemykset päätöksenteossa. Näistä kunnista löytyy varmasti paljon tyytyväisiä maalämpökoteja!

Lue Geoenergiakeskuksen tiedote: Lehdistötiedote_Geoenergiakeskus.fi 12.2.2021

Hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteet ovat lisänneet lämpöpumppujen kysyntää

Yle kertoo uutisessaan, kuinka Oilon konsernin ChillHeat lämpöpumppuja lähtee Suomesta maailmalle. Kiinaan rakennetaan 200 megawatin akkupuistoa, jonne toimitetaan 8 kontteihin asennettua lämpöpumppua Oilonilta.

Teknillisen fysiikan professori Peter Lund pitää lämpöpumppuja varteenotettavana vaihtoehtona myös kaukolämmön tuotannossa. Hän huomauttaa, että lämpöpumppu ei tarvitse päästöoikeuksia.

Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11786880

maalämpö #maalämpöpumppu #lämpöpumput #omavaraisuus #omavarainenlämpö #kotimainenmaalampo #maalämmön #lämpöässä #oilon #lämpöpumppu