Kuuman kesän jälkeen moni pohtii, mikä olisi hyvä keino saada asunto viileäksi. Vastaus löytyy jalkojen alta.

”Maan alla lämpötila pysyy helteelläkin 0–5 asteessa. Sieltä viilennyksen saa lähes ilmaiseksi, ilman jäähdyttäviä koneita. Maaperän kylmyys on uusiutuvaa energiaa, ja sen voi valjastaa hyvin energiatehokkaasti”, Oilonin liiketoimintajohtaja Petri Virta sanoo.

Maaviileäjärjestelmän kiertopumppu ja asuntoa jäähdyttävä puhallin kuluttavat vain noin 50 wattia sähköä. Suositun ilmalämpöpumpun kulutus on jäähdytyksessä 500 watin luokkaa.

”Tosielämässä lukemat vaihtelevat kohteesta toiseen, mutta nyrkkisääntönä maaviileä kuluttaa sähköä kymmenen prosenttia ilmalämpöpumppuun verrattuna”, Virta sanoo.

Ennätyshelteiden aikaan maaviileä nousi arvoonsa 32-vuotiaan Antti Inkiläisen vuokrakaksiossa Helsingin Mannerheimintiellä.

”Viilennys oli aina puheena, kun kavereita kävi kylässä. Taisi herättää hiukan kateuttakin, kun lämpötila pysyi jatkuvasti miellyttävässä 20–22 asteessa. Monilla se kipusi 30 asteeseen”, Inkiläinen sanoo. Hän on asunut 1930-luvulla rakennetussa kerrostalossa vuoden verran.

”Maaviileä teki myös vuokrauspäätöksestä houkuttelevamman.”

Maaviileä on saatavilla kaikkiin rakennuksiin, joissa on maalämpö. Se kannattaa asentaa samalla maalämpöjärjestelmän kanssa. Kerrostaloissa maaviileä on houkutteleva vaihtoehto senkin vuoksi, että usein julkisivumääräykset kieltävät ilmalämpöpumppujen asentamisen.

”Hellekesiä tulee lisää. Kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään kuumuudesta kodissaan, nyt kun meillä on erinomainen teknologia sen hallintaan. Rakennuttajien pitäisi ottaa tämä huomioon varsinkin uudiskohteissa”, Virta sanoo.

Syksy on oikea aika miettiä kodin viilennystä, koska kesällä asennukset ruuhkautuvat ja jonotus voi kestää kuukausia. Lisäksi päteviä asentajia voi olla vaikea löytää, Virta huomauttaa.

Myynti kasvaa nopeasti

Maalämmön suosio kasvaa vauhdilla. Vuoden 2021 tammi-kesäkuussa myytyjen maalämpöpumppujen määrä kasvoi 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, selviää Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun tilastoista. Oilonin maalämpöpumppujen myynti nousi 30 prosenttia.

”Olemme jo pitkään satsanneet tuotekehitykseen, ja se näkyy nyt mukavasti liikevaihdossa. Pystymme tarjoamaan erittäin energiatehokkaita ja luotettavia maalämpöpumppuja kilpailukykyiseen hintaan”, Petri Virta sanoo. Oilon saavutti 50 000 asennetun lämpöpumpun rajan kesällä 2021.

”Maalämmön potentiaali fossiilienergian korvaajana on huikea, ja sen osuus Suomen energiantuotannossa tulee moninkertaistumaan. Moderni tekniikka antaa lämpöä hyvällä hyötysuhteella, ja samalla voidaan viilentää asuntoja olemattomilla käyttökustannuksilla”, sanoo Oilonin teknologiajohtaja Joonas Kattelus.

Lisätiedot:

Markus Aarnio

Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput

044 7576 411

Yhteystiedot alueittain:

Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput

Aiheesta muualla:

Helsingin Sanomat julkaisi 23.9.2021 jutun kiinteistöjen viilennyksestä, jossa nousee hyvin esiin maaviileän tuomat hyödyt. Siinä mainitaan myös yllä mainittu Mannerheimintien kohde, jossa on Oilon ja Lämpöässä -malliston RE sarjan kiinteistömaalämpöpumput. Jutussa käsitellään myös Helenin kaukokylmän tuomia mahdollisuuksia, jossa hyödynnetään Oilonin ChillHeat lämpöpumppuja teollisuuskokoluokassa.

Lue tämä maalämmön viilennysmahdollisuuksia käsittelevä juttu kokonaisuudessaan:

Onko tässä uusi ilma­lämpö­pumppu? Trendiksi noussut tekniikka tekee kerros­talo­kodeista miellyttäviä ympäri vuoden