Kodin osto ja myynti onnistuvat tunteella ja huolellisella perehtymisellä

Kyllä se oikea tuntuu kodilta heti. Uusi koti valitaan usein viimekädessä tunteella. Järki on kuitenkin pidettävä mukana isossa investoinnissa. Kodin osto ei ole pelkkä alkuinvestointi ja lainanlyhennys. Kodissa on käyttökustannuksia, jotka riippuvat talosta. Ostajan täytyy huomioida, millaisia remontteja kiinteistöön on tehty ja mitä on tulossa? Onko kuntotarkastus tehty? Millaiset käyttökustannukset kodissa on? Myyjän kannattaa teettää kuntotarkastus ammattilaisella jo ennen myynnin aloittamista.

Pyydä tarjous maalämmöstä

Asumiskustannusten vaikutus kiinteistön arvoon on kasvussa. Valveutunut ostaja on hyvin kiinnostunut käyttökustannuksista. Uusista taloista löytyy energiatodistus valmiina, mutta vanhemmista harvemmin. Selvittämällä myyjältä kulutuslukemat energiasta, vesimaksuista ja verosta, pääsee käsitykseen kustannuksista.

Pienet asumiskustannukset nostavat kiinteistön arvoa

Käyttökustannusten esittäminen avoimesti jo myynti-ilmoituksessa lisää ostajan kiinnostusta kohteeseen. Maltilliset käyttökustannukset edistävät kaupantekoa. Miten kulutuslukuihin sitten voi vaikuttaa? Energiatehokkailla sähkölaitteilla, valaistuksella ja lämmityksellä voidaan säästää paljonkin. Näistä suurimpana tulee lämmitys. Joka on suurin yksittäinen energiankulu koko Suomen energiakulutuksessa.

Maalämpökoti kiinnostaa kaikkia

Maalämpö nostaa asunnon kiinnostavuutta ja arvoa. Kaikki lämpöpumput parantavat energiatehokkuutta, mutta tehokas maalämpöpumppu säästää eniten, eikä aiheuta pakkaspäivinä vastaavia kuormituspiikkejä kuin esimerkiksi ilmavesilämpöpumput. Tämä johtuu siitä, että lämpö otetaan maasta, jossa lämpötila pysyy pakkasellakin tasaisena, eikä kovakaan pakkanen estä lämpöpumppua toimimasta. Lisäksi maalämpöpumpulla hyötysuhde pysyy pakkasellakin hyvänä, koska maan tasainen lämpötila on reilusti korkeampi kuin pakkasilmassa.

Maalämpö lisää huomattavasti asunnon omavaraisuutta ja riippumattomuutta, kun pääosa energiasta on ilmaista ja riippumatonta oman maan varastoimaa aurinkolämpöä. Sähköä toki kuluu maalämmöllä enemmän kuin esimerkiksi öljylämmityksessä, koska lämpöpumpun kompressori ja pumput tarvitsevat sitä toimiakseen. Tällä sähköllä voidaan kuitekin tehdä moninkertainen määrä omavaraista lämpöä jopa huippupakkasilla. Joissakin tapauksissa myös maalämpöinvestoinnin yhteydessä sulakekoko täytyy päivittää. Se, paljonko sähkönkulutus lopulta kasvaa, riippuu maalämpöpumpusta ja sen mitoituksesta. Jos tingitään investoinnissa, se näkyy käyttökustannuksissa ja toisinpäin. Maalämpö on yhdistelmä huolettomuutta, edullisuutta ja ekologisuutta kodin lämmityksessä ja viilennyksessä.

Yhä useampi ostaja haluaa tehdä lämmitysremontin heti, jos kyseessä on esimerkiksi öljylämmitys. Tämä näkyy helposti kiinteistön hinnassa. Talo tai asunto taloyhtiöstä, jonne lämmitysremontti on jo tehty, menee yleensä nopeammin kaupaksi ja paremmalla hinnalla.

Vesikiertoinen sähkö- tai öljylämmitys kannattaa vaihtaa maalämpöön heti. Kaukolämpöä korvataan entistä enemmän ja puu- sekä hakelämmityksestä halutaan siirtyä helpompaan. Eräs yrittäjä kertoi vaihtaneensa kotinsa öljystä kotimaiseen maalämpöön ja kuvailee tunnelmiaan: ”Tämän huolettomampaa ei voi olla. Ei tarvitse kuin asua.”

Lämpöpumppujen kysyntä kasvoi myös vuonna 2020

Maalämmön alkuinvestointi

Toisin kuin ensin ajattelisi, maalämpöinvestointi ei aiheuta kodin kustannusten nousua edes alussa, koska vanhan lämmitysjärjestelmän käyttökustannus jää pois ja säästöllä maksetaan investointia. Lisäksi lämmitysremonttiin on tarjolla kotitalousvähennystä, joka on etenkin öljystä luopuville väliaikaisesti ennätyssuuri. Lue lisää: MAALÄMMÖN KOTITALOUSVÄHENNYS

Rahoituksen kuukausierä ja maalämmön lämmityskustannus ovat yhdessä samaa luokkaa kuin esimerkiksi pelkkä öljylämmitys monissa tapauksissa. Lue lisää: MAALÄMPÖRAHOITUS

Takaisinmaksun jälkeen säästöt jäävät itselle vuodesta toiseen. Maalämpö kannattaa siis hankkia heti, ei odottaa vanhan järjestelmän rikkoutumista. Jokainen maalämpökuukausi on eduksi niin ostajalle, myyjälle kuin asujalle.

Paikalliset edustajamme tarjoavat Oilon ja Lämpöässä maalämpöpumput kaikkialle Suomeen ammattitaidolla ja yleensä ”avaimet käteen” -periaatteella.

Testaa maalämmön kannattavuus laskurilla
Maalämpöä omasta maasta

Lue lisää maalämmön hankinnasta:

MIKSI MAALÄMPÖÖN?

MAALÄMMÖN HANKINTA ON HELPPOA

Maalämpö on huoleton valinta

Tutustu referensseihimme:

Kokemuksia maalämmöstä, kotitaloudet