I Maj 2021 öppnades Juopperin Kartano, ett nytt herrgårdshotell vid stranden av Kemi älv i Itäkoski, en by i Keminmaa. Herrgårdshotellet värms med en Oilon RE 84 grundvärmepump som hör till Oilon och Lämpöässä värmepumpsortimentet. Herrgården erbjuder utmärkt och idyllisk logi för både arbetsresenärer och upplevelsesökaren. Tack vare bland annat Metsä Fibres byggande av en ny massafabrik i Kemi finns det ny efterfrågan på hus, bostäder och logi i området.

Juopperin Kartano ligger 24 minuter från Kemis centrum. Inledningsvis kommer hotellet att ha 17 rum samt mötes- och festutrymmen som ryms upp till 80 personer. Den vackra timmerbyggnaden har 900 m2 av uppvärmt utrymme. Före byggnadens renovering till ett hotell uppvärmts herrgården med olja, men vid renoveringen övergicks till ett modernt och mer självförsörjande grundvärmesystem. Systemet extraherar fri energi från berggrunden via åtta 235 meters borrhål.s, each 235 meters deep.

Ett lättvindigt bergvärmeprojekt

Installation- och byggnadsarbetet tilldelades till Vesi-Piste, ett etablerat finskt företag med lång erfarenhet av VVS-teknik. Enligt företagets områdeschef Manu Kauppi var fastigheten liten ovanlig och därför intressant. Arbetet gick utan problem. ”I detta projekt, som vanligt, hade vi en utmärkt installatör. Detta innebär att det känns att RE84-värmepumpen, som hör till Oilon och Lämpöässä värmepumpsortimentet, startade med bara ett knapptryck efter installation trots att värmepumpens effekt var högre än 80 kW. Sedan dess har maskinen gått utan problem”, berättar Kauppi. Vesi-Piste, som fyller 60 detta år, är ett familjeägt företag med flera driftställen runt Norra Finland.

Miljövänlig värme till större fastigheter med RE värmepumpar

Juopperin Kartano värms med en RE bergvärmepump som hör till det skandinaviska Oilon och Lämpöässä värmepumpsortimentet. Byggnadens ursprunglig oljepanna lämnades kvar för reservvärme, som värmepumpen kan automatiskt koppla på och från vid behov. Enligt Kauppi finns det två värdekriterier som påverkade vilken värmepump som ska väljas: maskinen bör vara tillförlitlig och tillverkats i Finland. En annan stor fördel med större fastigheter är att värmepumpen har mångsidiga styralternativ.

Projekt: Herrgårdshotell Juopperin Kartano

Läge: Keminmaa, Norra Finland

Storlek: 900 m2, med 17 rum och festutrymmen

Byggnadsmaterial: timmer

Föregående värmelösning: oljevärme

Berg- eller jordvärmepump: RE84

Värmeeffekt: > 80 kW

Entreprenör: Vesi-Piste

RE kiinteistölämpöpumppu

Nytt i sommar 2021

RE berg- och jordvärmepumpar för stora fastigheter blir ännu tystare

Våra lokala professionella representanter erbjuder Oilon och Lämpöässä värmepumpar i hela Finland, typiskt som en nyckelfärdig lösning.